Jan de Mooij: subsidie maakt mensen lui

Nederland telt zo’n zeventien miljoen inwoners, waarvan één miljoen aangeeft wekelijks met paarden bezig te zijn en waarvan zo’n 500.000 mensen de paardensport beoefent. Naast damesvoetbal is de paardensport de snelst groeiende sport in Nederland. Geen wonder dus dat het CHIO Rotterdam bloeit als nooit tevoren. Van woensdag 18 tot en met zondag 22 juni kan elke paardenliefhebber zijn hart weer ophalen, want dan is Kralingen weer even het grote toneel van de wereldwijde paardensport.

door Joëlle Stapelkamp

Een jaar of tien geleden verkeerde het CHIO nog in zwaar weer. Toen de gemeente Rotterdam de stekker eruit wilde trekken, zag het ernaar uit dat het evenement zou ophouden te bestaan. Maar niets was minder waar. Er werd volop geïnvesteerd. Het terrein werd vernieuwd, er werden nieuwe sponsors binnengehaald en het zittende bestuur maakte plaats voor een nieuw en ondernemend bestuur. Het dichtdraaien van de (garantie) subsidiekraan door de gemeente Rotterdam heeft volgens bestuurslid commerciële zaken van het CHIO Rotterdam, Jan de Mooij, juist voor een kantelpunt gezorgd. “Subsidie kan mensen in de regel lui maken. Zonder geld en garanties van de gemeente moest er naar creatieve oplossingen worden gezocht. Het was een uitdaging, maar het is gelukt en we doen inmiddels alweer een aantal jaar volop mee.”

EK-springen
Het CHIO Rotterdam is na Aken (Duitsland) het grootste hippische evenement van Europa en is momenteel in de race voor de organisatie van het EKspringen in 2017 voor senioren (inmiddels is de keus, helaas, gevallen op Gothenburg, Zweden). Red.) en het EK voor Young Riders en junioren 2016. Daar blijft het echter niet bij, want de ambitie is er om uiteindelijk meer Europese kampioenschappen en wereldwedstrijden naar Rotterdam te halen. Het blijft voorlopig nog even bij afwachten en dromen, want de pijlen zijn vooralsnog gericht op het aankomende CHIO Rotterdam.

66ste editie
Dit jaar vindt het CHIO alweer voor de 66ste keer plaats en daarmee is het CHIO Rotterdam het oudste sportevenement van Rotterdam. Het CHIO Rotterdam behoort naast de KLM Open het ABNAMRO World Tennis Tournament tot de drie grootste hospitality evenementen van Nederland. “We hebben in die jaren een enorm netwerk opgebouwd en dat netwerk breidt zich nog steeds uit”, aldus Jan de Mooij. “Er wordt steeds meer naar allianties gezocht en er worden steeds meer samenwerkingen aangegaan.”

Jan de Mooij op de tribune van de Grandstand

Jan de Mooij op de tribune van de Grandstand

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Equus-pakket
Een voorbeeld van zo’n samenwerking is die met Stichting Equus. Een stichting die in 1957 werd opgericht met als doel een meer nationaal hippische club van sportliefhebbers te worden. Om dat doel te bereiken werd vorig jaar het Equus-pakket geïntroduceerd. “Voorheen waren het met name mensen uit het bedrijfsleven die het CHIO Rotterdam bezochten. Met dit exclusieve pakket voor particulieren wordt een sprong gemaakt naar de hippische liefhebbers uit heel Nederland. Equus-donateurs kunnen onder andere voor 250 euro vijf dagen lang genieten van het CHIO Rotterdam op een gereserveerde stoel op de Eganostand, de lange tribune tegenover de Grandstand. Bovendien krijgen zij gratis toegang tot de geheel vernieuwde Equus-lounge aan de piste met gratis koffie en thee, kunnen zij deelnemen aan het jaarlijkse diës diner met het bestuur en alle donateurs, aan diverse borrels en mogen zij backstage naar ondermeer het nieuwe allweather stallingsterrein.

Dankbaar
Bestuurslid Jan de Mooij is blij met de stappen die het CHIO Rotterdam elk jaar weer maakt. “We worden steeds groter en steeds professioneler. Het terrein van het CHIO Rotterdam is inmiddels een vijfsterrenlocatie, zowel aan de voorals aan de achterkant. Het voelt als een soort Wimbledon in het Kralingse Bos. Wij als organisatoren van het CHIO Rotterdam zijn blij dat wij een maand lang te gast mogen zijn op dit fantastische terrein van de Rotterdamsche Manège.”