Het bewonersinitiatief ‘Het Levende Plein” in Rotterdam-Kralingen heeft de ‘Kern met Pit Trofee 2015’ gewonnen. In Berkel en Rodenrijs werd het project afgelopen zaterdag 23 januari uitgeroepen tot Zuid-Hollandse winnaar.

De initiatiefnemers van Het Levende Plein moeten nu de provincie Zuid-Holland vertegenwoordigen in de landelijke wedstrijd voor de trofee ‘de Gouden Pit’. De nationale prijsuitreiking is op zaterdag 19 maart in het auditorium van de Rabobank in Utrecht. Dit is een exclusief feest voor de trofeewinnaars, een ware kroon op het werk. De dag staat in het teken van burgerinitiatieven en er is ruimte voor discussie, inspiratie en kennisuitwisseling. De drie beste projecten krijgen een extra geldbedrag: 1e prijs: 3.000 euro, 2e prijs: 2.000 euro, 3e prijs: 1.000 euro.

SpontaanHet Levende Plein
‘Het Levende Plein’ is spontaan gegroeid. De naaste bewoners vonden het plein rondom de gymnastiekzaal in de Gashouderstraat in Kralingen er een beetje troosteloos uitzien. Het was niet bepaald een plek die uitnodigde om langer te blijven. Dat is nu veranderd. Rondom de speeltoestellen zijn bakken gemaakt van afgedankte straattegels waarin diverse planten, groenten en fruitstruiken zijn geplaatst. Ook komt er nog een zitgelegenheid waar men in het zonnetje kan zitten of samen kan genieten van een zomerse maaltijd of glaasje na het werk. Als alles staat, is het natuurlijk tijd om wat leuke activiteiten te plannen, zoals koken met ingrediënten uit de eigen bakken, buurtbarbecue, openluchtconcerten of films. Naast de titel ‘Kern met Pit’ en een trofee heeft de Zuid-Hollandse winnaar ook 1.500 euro gekregen.

Verbetering
Kern met Pit is een jaarlijkse wedstrijd georganiseerd door de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM). Deze vereniging wil bewonersgroepen begeleiden bij verbetering van hun buurt, wijk of streek. De wedstrijd wordt al georganiseerd sinds 1978.

(ingezonden mededeling KNHM / bewoner Alex van Muijen)

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)