In de kranten die ik na mijn gezonde vakantie las, viel mijn oog op een aantal artikelen over de roep om agenten-in-burger. Zij zouden effectiever zijn dan agenten-in-uniform. Nu weet ik niet of dat zo is, maar daar wordt wel vanuit gegaan. Zo kunnen agenten-inburger ingezet worden om niet opgeruimde hondenpoep aan te pakken. Nu, in een economie die schreeuwt om extra werkgelegenheid lijkt mij dat wel wat. Daarom zal ik de om-agenten-inburger- roepende mensen in onze deelgemeente graag helpen met wat adviezen.

Kijk, waar zit in onze deelgemeente op dit moment de grootste werkloosheid? Juist ja, bij de ZZP’ers, de Zelfstandigen Zonder Personeel. Deze mensen schreeuwen om werk. Daarbij behoeven ze geen vast dienstverband. Wat zeg ik? Ze hoeven helemaal geen dienstverband, je kunt ze per uur of per prestatie betalen en je kunt ze zo aan het werk zetten. Hun werkkleding is simpel: geen uniform en een smartphone.

De opdracht is ook eenvoudig: gewoon achter iemand aanlopen die een hond heeft. Zodra de hond een grote boodschap doet, snel een foto. En mocht de eigenaar geen poepzakjes op zak hebben, direct staande houden en de geüniformeerde politie bellen om de boete uit te schrijven en de Roteb bellen om de drol op te ruimen. Resultaat: er is weer een wetsovertreder gepakt en een gevaar op de weg minder. Maar het kan nog effectiever en goedkoper – gek eigenlijk dat niemand daar aan heeft gedacht. Iedere burger met een smartphone kan het doen.

Zorg dat je de nummers van politie en Roteb hebt, ga achter iemand aan met een hond en je bent onderweg. Voor elke drol krijg je een vast bedrag, 75 euro of zo. En zo kunnen we als burgers allemaal agenten-in-burger worden. Maar we kunnen verder gaan: mensen aangeven die verkeerd geparkeerd staan (25 euro), wildplassen (10 euro) enzovoort. En het kost de deelgemeente nog minder als de wetsovertreders deze bedragen direct aan de agentin- burger geven. Dus, wordt allemaal agent-in-burger en geef je strafbaar handelende medeburger aan. Prima beroep kan ik zeggen. Ik doe het al jaren.

Eduard Schuringa