Joris Sikken is een singer/songwriter die in vele stijlen schrijft. Deze muzikale omnivoor mengt catchy popsongs en mooie ballads met jazz, reggae, rock, funk en Afrikaanse muziek. Zo is er een zeer afwisselend repertoire ontstaan, waarin ook zeker een eigen stijl is te herkennen. Sinds kort schrijft hij niet meer alleen in het Engels maar ook in het Nederlands.

Muzieksmaak
Ik heb van huis uit veel muziek meegekregen. Er werd thuis veel muziek gedraaid en gespeeld. Zo werd er door mijn ouders veel klassieke muziek, jazz, vele soorten folk en wereldmuziek gedraaid, naast vele andere soorten popmuziek. Mijn muzikale belangstelling werd pas echt gewekt toen ik op mijn tiende verjaardag een optreden van net overleden jazzpianist Count Basie op televisie zag. Niet lang daarna haalde ik de calypsoplaten Harry belafonte en de ReggaeLP’s van Toots and the Maytals en Bob Marley uit de kast van mijn ouders. Deze muziek inspireerde mij uiteindelijk om muziek te maken.

joris  7Ook luisterde ik veel naar Afrikaanse muziek, Reggae en Blues en verzamelde alle muziek van de Beatles en Singer/songwriters als Paul Simon en Randy Newman. Pas op mijn 28e kreeg ik belangstelling voor Rock en dan vooral de klassieke rock van UFO, Michael Schenker, Deep purple, Yes en Aerosmith. Ik werkte toen ook een paar jaar bij het theater De Evenaar en heb daar vele soorten wereldmuziek gehoord. Deze muziek werd vaak gemixt met jazz en dit heeft mijn kijk op muziek veranderd.

Door mijn brede muzikale achtergrond kan ik mijzelf een muzikale omnivoor noemen.

Ook tijdens mijn studie hield ik mij met muziek bezig. Mijn scriptie voor de studie Kunst- en cultuurwetenschappen ging over muzieksmaak en ik vergeleek mensen met een hele brede muzieksmaak (omnivoren) met mensen die vooral van één genre houden (univoren).

Ervaring als muzikant
Deze brede oriëntatie is terug te vinden in de dingen die ik gedaan heb op muziekgebied. Zo speelde ik in mijn jonge jaren met mijn vader op bruiloften en andere gelegenheden Ierse Folk, Cajun en R&R-classics. Aan het eind van mijn middelbareschooltijd speelde ik bas in de rockcoverband The Prime. We traden op met allerlei popcovers en eigen werk. Met een aantal bandleden heb ik me beziggehouden met het schrijven van songs. Jaren later speelde ik bas en mandoline in de poprockband Blyssic. Daarna heb ik enige tijd in de traditionele Afrikaanse drumband Barafoli gespeeld. Nu speel ik als gastmuzikant nog af en toe gitaar en zing ik met Barafoli.

 

Op deze avond wordt Joris begeleid door Ruben Gouman op percussie.

café JW, – 14 maart 20.30 uur

www.jorissikken.com