Foto © en website: David Rozing

In het Kralingse Bos is sinds kort een nieuw bruggetje te vinden. De brug bestaat onder meer uit plantenafval én gerecyclede plastic flesjes. Deze vormen in combinatie met glasvezel een heel sterk materiaal. 

Rotterdam heeft veel water en dus ook volop bruggen. Bruggen moet je goed onderhouden en soms vervangen. De gemeente is daarom altijd op zoek naar technieken en materialen die dat onderhoud makkelijker, sneller, goedkoper én milieuvriendelijker maken.

60 procent duurzaam
De nieuwe brug in het Kralingse Bos is hiervan een mooi voorbeeld. Hij is gemaakt van composiet. Composiet bestaat uit verschillende materialen. Vezels, in dit geval glasvezels, en kunsthars zijn belangrijke bestanddelen. Voor deze brug is de hars voor 46 procent gemaakt van plantenafval en voor 12 procent uit gerecyclede PET-flessen. De hars bestaat dus bijna voor 60 procent uit duurzame grondstoffen. Dit is meer dan het dubbele dan tot nu toe mogelijk was.

Uniek voor Nederland
Dit composiet is dus beter voor het milieu. Ook gaat het langer mee dan bijvoorbeeld hout, dat nu vaak voor de bruggen in het bos wordt gebruikt. En er is minder onderhoud nodig. Rotterdam is de eerste stad in Nederland met een composietbrug waarin zo veel duurzame grondstoffen zijn gebruikt.

Heemtuin
Het gaat om een kleine brug in de heemtuin van het Kralingse Bos. Eerder zou op deze plek de eerste geheel 3D geprinte brug komen. Die is wel gemaakt, maar bleek bij de test niet te voldoen aan alle strenge eisen voor sterkte en veiligheid. De composietbrug voldoet daar wel aan.

Via: nieuwsbrief gemeente Rotterdam


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.