Wat betekent het begrip solidariteit nu eigenlijk? Waarom moet ik me wél solidair tonen met Kralingen-Crooswijkers, die in de penarie zitten en níet met Grieken, die in de puree zitten? “Grieken zijn geen Rotterdammers, Crooswijkers wel”, of “mensen in NL kunnen er niets aan doen, Grieken hebben het aan zichzelf te wijten”, hoor ik u zeggen. Ik zie dat niet.

Nu betekent als je iets niet begrijpt niet dat je niet weet wat je moet doen. Als je een vrachtwagen op je af ziet komen, dan kun je wel niet begrijpen hoe dat kan, maar je weet wel wat je moet doen. Opzij springen. Zo las ik met genoegen dat men wat gaat doen om de problemen in de wijk Crooswijk op te lossen. Mooi zo, dat steun ik van harte. Er worden drie problemen aangepakt: velen spreken geen Nederlands, zijn ongezond en hebben geen werk. Om die problemen op te lossen is een alliantie het project ‘Crooswijk Werkt’ gestart. Prima. Hoewel ik het project niet helemaal begrijp. In de alliantie zitten alleen de gemeente en de wooncorporaties. Waar zijn de werkgevers? Die worden niet genoemd. Nu geloof ik dat het banenproject pas zinvol is als er werkgevers er in zitten.

Liefst dat ze het leiden. Oké, de gemeente kan mensen een cursus Nederlands aanbieden en gezond wonen is ook belangrijk. Maar mensen aan een baan helpen, dat kunnen alleen werkgevers. Daarom heten ze zo. Gemeente en wooncorporaties kunnen nog zo goed werk doen, banen scheppen kunnen ze op dit moment niet. Waarom moeten Crooswijkers Nederlands kennen? Om mee te doen binnen de eigen gemeenschap? Welnee, die mensen hebben genoeg contacten onder elkaar. Nee, Nederlands leer je iemand omdat die dan sneller een baan komt. Vandaar mijn oproep aan de alliantie: zorg dat alle werkgevers alsnog in de alliantie mee worden genomen en met naam en toenaam genoemd worden! En organiseer na de vakantie een groot feest op Burendag, op 28 september, vier wat samen bereikt is en vertel wat wij kunnen doen. Want solidair of niet, meehelpen om van Crooswijk weer een gezonde, levendige en rijke wijk te maken, dat doe ik graag.

Eduard Schuringa