In het kader van ‘NLdoet’ op 15 en 16 maart, helpt de Bewonersgroep Slachthuisterrein bij de grote schoonmaak in het Open-Huis Crooswijk. In het Open-Huis zijn de bewoners uit de wijk welkom voor allerlei activiteiten. Die lopen uiteen van samen koken tot simpelweg een praatje maken. “Mensen komen hier graag, er heerst een huiselijke sfeer,” vertelt Erik Maan, diaconaal medewerker van het Wijkpastoraat Crooswijk . “Dat is niet zo gek,” vindt Anneke Strasters van de bewonersgroep. “Dat krijg je als je door zo’n lieve gastheer ontvangen wordt.”
De deelgemeente Kralingen- Crooswijk kent meerdere bewonersgroepen en initiatieven die erop gericht zijn om mensen bij elkaar te brengen en te zorgen voor een schone en leefbare wijk, waar iedereen zich thuisvoelt. Het Open-Huis Crooswijk is een van de plekken waar mensen uit de buurt welkom zijn voor een praatje en waar regelmatig activiteiten worden georganiseerd, onder leiding van Erik. Ook de Bewonersgroep Slachthuisterrein zet zich al 8 jaar in voor de buurt.
Oranjefonds
“En met succes”, zegt Anneke. Erik is zelf twee dagen in de week in het Open-Huis. Hij ziet er ook allerlei mensen komen en gaan. De gemiddelde leeftijd van de bezoekers is rond de 50 jaar. “Ik zit hier nu een anderhalf jaar, maar het lukt mij niet om in m’n eentje de boel hier schoon te houden. De Bewonersgroep Slachthuisterrein wilde graag een handje helpen.” Anneke: “Wij zijn geen stichting en kunnen daarom geen financiële middelen aanvragen, maar Erik heeft die mogelijkheid wel.” Die kans heeft Erik aangegrepen en hij diende een aanvraag in bij het Oranjefonds. “Dit zorgt ervoor dat je de boel kan opknappen. We hebben materiaal ontvangen en een kortingsbon voor de Gamma. Via de Vrijwilligerscentrale Rotterdam komen zaterdag tweedeklassers van het Grafisch Lyceum hier schilderen. Ik vind het heerlijk om met Crooswijkers te werken,” vertelt de rasechte Blijdorper.
Niet alleen
Langzaam wordt het Open- Huis opgeknapt. Met grote dank aan de Bewonersgroep Slachthuisterrein. Met 12 mensen zijn ze de afgelopen week bezig geweest op de boel schoon te maken en op te knappen. De een staat de ramen te lappen, de ander repareert de stopcontacten en weer een ander ruimt de boel op. Met z’n allen steken ze geheel vrijwillig de handen uit de mouwen. Anneke benadrukt de kracht van de groep als geheel. “Ik ben niet alleen. Ik heb vele rechterhanden die me bijstaan. Wij hebben in totaal 45 vrijwilligers.” De bewonersgroep heeft al veel voor elkaar gekregen. Zo zijn er in het verleden koeien (van kunststof. Red.) geplaatst bij het Slachthuisterrein en is er verlichting in de bomen op de Koeweide gekomen. “Wij werken met z’n allen keihard en we hebben alweer leuke initiatieven gepland, maar dat houd ik nog even voor mezelf. Over burgerkracht gesproken: ‘Niet lullen, maar poetsen’, dat is ons motto.”
door Amel Bali
recent commentaar