Denk niet aan wat je niet kunt, maar aan wat je juist wel kunt! Dit uitgangspunt wordt steeds belangrijker. De overheid heeft lang een zorgende rol gehad. De samenleving verandert: de overheid laat meer los en geeft burgers meer ruimte. Deze tijd, waarin het economisch minder gaat, vraagt ook van bewoners om meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen welzijn en leefomgeving.

Waar de deelgemeente voorheen vanzelfsprekend verantwoordelijk was voor bijvoorbeeld het groen in de buitenruimte, of welzijns- en kunst- en cultuuractiviteiten wordt nu gezocht naar manieren om bewoners dit meer zelf te laten bepalen en meer een eigen bijdrage te leveren.

De eigen kracht van bewoners is goud waard. Bewoners die hun buren helpen met het invullen van lastige formulieren, een boodschappendienst opzetten, schoonmaakacties in de wijk organiseren of zorgen voor een gezonde lunch op school zijn aansprekende voorbeelden. Als deze burgerkracht er niet is of te weinig, dan geeft de overheid hulp om deze op te bouwen. Want iedereen in Kralingen-Crooswijk moet mee kunnen doen.

Ga mee op zoek naar de Kralingse en Crooswijkse Parels!

 

Rondreizende tentoonstelling van 8 tot 19 juli
Er zijn al veel initiatieven en netwerken in de deelgemeente. Om hier meer bekendheid aan te geven om zo anderen te stimuleren om ook echt mee te doen in hun wijk of buurt reist van 8 tot 19 juli een tentoonstelling over burgerkracht door de deelgemeente.

Portefeuillehouder Paulette Verbist: “Samen met iedereen in de deelgemeente gaan we op zoek naar de mooiste, beste, succesvolste en leukste burgerkrachtinitiatieven. Bewonersinitiatieven die een veelheid aan activiteiten hebben, die mensen verbinden, die al jaren het kloppend hart zijn. We zoeken naar bijzondere verhalen van bewoners waarbij ‘elkaar helpen’ centraal staat. Waarbij vrijwilligers zich inzetten voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, tijdelijk of langdurig. Of naar activiteiten waarbij mensen zich collectief hard maken voor hun buurt en buren. Zo wijzen we, samen met de bewoners, de weg naar bijzondere bewonersinitiatieven en projecten in de wijk en stimuleren we burgerkracht in de deelgemeente.”

Breipraatstoel02
Jong en oud kunnen zich op vele manieren inzetten voor elkaar

Wat zijn de Kralingse en Crooswijkse Parels?
Vanaf maandag 8 juli kunt 3 weken lang initiatieven en activiteiten nomineren voor de Parel van Kralingen-Crooswijk. Activiteiten en initiatieven van bewoners die zich inzetten voor andere bewoners, voor de wijk en voor elkaar : de ‘Parels’ van Kralingen-Crooswijk.
Nominatie voor een Parel kan gedaan worden tijdens de tentoonstelling of via de www.rotterdam.nl/burgerkracht.

Iedere gevonden parel wordt symbolisch geregen aan de speciale parelketting van de deelgemeente. Deze ketting staat symbool voor de diversiteit en veelzijdigheid van burgerkracht in de deelgemeente. De awarduitreiking van de Parels is in september.

Locaties en tijden rondreizende tentoonstelling

WEEK 1Datum: maandag 8 juli 2013
Locatie: Huys te Krooswijck
Wijk: Nieuw Crooswijk
Tijd: 15.00 tot 19.00 uur

Datum: dinsdag 9 juli 2013
Locatie: Wijkservicepunt Goudseplein
Wijk: Rubroek
Tijd: 14.00 tot 18.00 uur

Datum: woensdag 10 juli 2013
Locatie: Marnixplein
Wijk: Oud Crooswijk
Tijd: 12.00 tot 17.00 uur

Datum: donderdag 11 juli 2013
Locatie: TOS plein Berkelplein
Wijk: Kralingen-West
Tijd: 15.00 tot 18.00 uur

Datum: vrijdag 12 juli 2013
Locatie: Othman Moskee
Wijk: Oud Crooswijk
Tijd: 20.30 tot 22.30 uur

WEEK 2Datum: maandag 15 juli 2013
Locatie: Pompgebouw De Esch i.c.m. TOS plein
Wijk: De Esch
Tijd: 13.00 tot 17.00 uur

Datum: dinsdag 16 juli 2013
Locatie: Wijkservicepunt Vredenoord
i.c.m. Berkelplein
Wijk: Kralingen-West
Tijd: 14.00 tot 18.00 uur

Datum: woensdag 17 juli 2013
Locatie: Generaal Van der Heijdenplein
Wijk: Rubroek
Tijd: 12.00 tot 17.00 uur

Datum: donderdag 18 juli 2013
Locatie: Hoppesteyn
Wijk: Oud Crooswijk
Tijd: 14.00 tot 17.00 uur

Datum: vrijdag 19 juli 2013
Locatie: Pniël
Wijk: Kralingen-Oost
Tijd: 10.00 tot 13.00 uur

 

Kijk voor meer informatie op www.rotterdam.nl/burgerkracht

KLIK HIER voor het laatste nieuws van de Deelgemeente of DOWNLOAD de PDF met al het nieuws.

 

Deelgemeente Kralingen Crooswijk