Op zondag 1 december brengt Cappella Gabrieli onder leiding van Maarten Michielsen een uniek programma ten gehore in de Lambertuskerk. Op het programma staan werken van Gesualdo (1560 – 1613), Stravinsky (1882 – 1971), Giovanni Gabrieli (ca. 1556 – 1612) en Cristóbal de Morales (ca.1500 – 1553).

Dit jaar wordt herdacht dat de Italiaanse componist Gesualdo 400 jaar geleden stierf. Cappella Gabrieli zingt motetten uit het tweede boek van zijn Cantiones Sacræ. Deze zesstemmige motetten golden lange tijd als onuitvoerbaar omdat er twee partijen (de tweede sopraan en de bas) ontbraken. In 2005 gaf het koor de Nederlandse componisten Theo Verbeij, Joop Voorn en Henri Broeren opdracht ze te voltooien. Ze deden dat allemaal op hun eigen manier: de een probeert dicht bij Gesualdo’s muzikale idioom te blijven, de ander presenteert zich nadrukkelijk als een componist van nu en laat zijn eigen lijnen aanschuren tegen die van Gesualdo. Het resultaat is uitermate spannende muziek die het beluisteren meer dan waard is.

Dat geldt zeker ook voor de Mis voor koor en tien blazers van Stravinsky. Cappella Gabrieli brengt deze sublieme compositie samen met musici uit het Residentie Orkest ten gehore. “De Mis wordt maar heel zelden uitgevoerd, terwijl hij wordt gerekend tot Stravinsky’s beste composities en geldt als een van de belangrijkste werken van de twintigste eeuw”, aldus Michielsen. Een andere reden om de Mis op te nemen in een overigens 16e eeuws programma is het feit dat Stravinsky Gesualdo in de tweede helft van de vorige eeuw heeft herontdekt. Ter gelegenheid van de 400ste geboortedag van Gesualdo completeerde hij drie van diens Cantiones.

cappellagabrieli01

Degenen die niet in de gelegenheid zijn het concert op zondag 1 december bij te wonen, kunnen het programma zaterdag 30 november in de Teresia van Avilakerk in Den Haag beluisteren.

Entree: voorverkoop € 10,00; aan de zaal € 12,50
Online kaartverkoop: http://www.cappellagabrieli.nl/kaartjes.html.

Zaterdag 30 november 2013, 20.15 uur, Teresia van Avilakerk, Westeinde 12a, 2512 HD Den Haag
Zondag 1 december 2013,
15.00 uur, Lambertuskerk, Oostzeedijk Beneden 1-3, 3062 VJ Rotterdam

Meer informatie via www.cappellagabrieli.nl of Maarten Michielsen, 06-14487661

 

Over Cappella Gabrieli
In 1986 werd Stichting Koorprojecten Rotterdam (SKPR) opgericht. Het idee om koormuziek in een paar maanden in te studeren en uit te voeren met een groep zangers die steeds opnieuw werd samengesteld, was toen nog niet wijdverbreid; het Rotterdamse projectkoor was een van de eerste in Nederland. De Rotterdamse koorprojecten leverden vier cd’s op, met onder meer muziek van Palestrina, Purcell (Dido and Aeneas) en de familie Bach. De koorprojecten vierden hun tienjarig bestaan met een mis en de Mariavespers van Monteverdi en met Jephte van Carissimi.

Dirigent Maarten Michielsen nodigde regelmatig specialisten uit die het koor verder konden brengen. Andrew Parrott, David Wulstan, Frans Moonen, Harry van der Kamp en Jan Bogaarts werkten niet alleen met veel kennis van zaken, maar ook met groot enthousiasme met het koor.

Na dertien jaar groeide bij de kern van het koor de behoefte om op regelmatige basis te werken aan een gemeenschappelijke klank en een veeleisend repertoire. Om die reden is Cappella Gabrieli opgezet: een wekelijks repeterend koor met ervaren zangers dat wordt uitgebreid als de muziek erom vraagt. In 2000 gaf het koor zijn eerste concert onder de nieuwe naam. Daarna volgden programma’s met veel polyfone muziek uit renaissance en barok, maar ook met twintigste-eeuwse stukken. Cappella Gabrieli zong onder meer werk van Johann Sebastian Bach (Hohe Messe, vierde Lutherse mis, Magnificat), cantates (Buxtehude, Bach, Telemann), Gesualdo en Lassus (Lagrime di San Pietro), maar ook ouder (Machaut) en moderner werk (Britten, Schönberg, Hindemith).

Cappella Gabrieli is meer dan eens uitgenodigd voor het Festival Hoorn – Oude Muziek Nu. In maart 2011 zong het koor daar de Lamentations of Jeremiah van Tallis en het requiem van Victoria.