Lunchlezing in de serie De Maakbare Mens door Dr. Nathalie Roche over de eerste aangezichtstransplantatie in de Benelux. Ze worden maar zelden uitgevoerd en zijn extreem complex: aangezichtsoperaties. De donor en de acceptor worden simultaan geopereerd, waarbij timing essentieel is om huid, spieren, zenuwen, bot, kraakbeen en zelfs tanden te transplanteren.

Plastisch chirurg dr Nathalie Roche voerde, samen met haar collega’s Prof dr Phillip Blondeel, Prof dr Hubert Vermeersch en dr Filip Stillaert, de allereerste aangezichtstransplantatie in de Benelux uit. Het was wereldwijd de 19e keer dat de operatie werd verricht. Een ingreep die miljoenen kostte, drie jaar voorbereiding eiste en voorbereid werd door een 65-koppig team uit bijna dertig verschillende (para)medische diensten.

In haar lunchlezing geeft Nathalie Roche inzicht in de processen achter deze langdurige en gecompliceerde operatie. Ze neemt ons mee in de behandeling, het transporteren en het plaatsen van het nieuwe aangezicht. Daarnaast is er aandacht voor de misverstanden (gaat de acceptor echt lijken op de donor?), de mediahype en de verrassende rol van medewerkers van Madame Tussauds.

Dr. Nathalie Roche
Dr. Nathalie ROCHE studeerde in 1992 af als Dokter in de Genees-, Heel- en Verloskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam en in 2000 behaalde zij het diploma van Plastisch, Reconstructief en Esthetisch Chirurge. Vanaf 2004 is zij voltijds werkzaam als Adjunct-Kliniekhoofd in de Kliniek voor Plastische Heelkunde in het Universitair Ziekenhuis te Gent.

De Maakbare Mens: Nathalie Roche | Lunchlezing
06 november 2013 12:30-13:30
Collegezaal 4, Erasmus MC

www.eur.nl