Theater HAL 4 bestaat dit jaar 40 jaar en dat wordt gevierd. Op zondag 6 oktober is er een feestelijk programma in het theater. Een programma in het teken van terugkijken op die veertig jaar en alles wat er in het theater ontstond en gebeurde. Maar ook een programma in het teken van elkaar weer ontmoeten, bijpraten en ervaringen delen.

Veertig jaar geleden werd de machinewerkplaats van het voormalige Drinkwaterleidingbedrijf in Kralingen in gebruik genomen als culturele evenementenlocatie. De naam bleef gelijk aan die van de werkplaats: HAL 4. In theater HAL 4 vonden decennialang concerten en theatervoorstellingen plaats. Er ontstonden nieuwe initiatieven, zoals Digital Playground dat nog steeds bestaat en jongeren laat kennismaken met digitale technieken. In samenwerking met de SKVR ontstond ook Rotterdams Lef, een theatergezelschap dat jong talent stimuleerde.

Voormalig directeur Evan van der Most beschikte over 4000 bestanden van HAL 4, die inmiddels allemaal zijn gedigitaliseerd. Op 6 oktober wordt dat archief online geplaatst en zijn er tal van andere momenten waarop herinneringen aan HAL 4 met elkaar worden gedeeld. Kortom: deze dag mag je niet missen als je herinneringen hebt aan HAL 4.

Vrijdag 4 oktober
Om 17.00 uur wordt in Gezondheidscentrum DWL/De Esch een expositie over HAL 4 geopend. Rijnwaterstraat 10, 3063 HC Rotterdam.

Zondag 6 oktober
Een gevarieerd programma in HAL 4 aan de Maas:

  • Stadsarchivaris Jantje Steenhuis verricht de officiële handeling om het HAL 4 archief online te plaatsen.
  • Melanie Post van Ophem interviewt beleidsmakers van toen en nu over de relatie tussen cultureel ondernemerschap en het culturele beleid van de gemeente Rotterdam
  • Hennie Vorselman (directeur Digital Playground) geeft een presentatie over de ontwikkeling van Digital Playground.
  • Een presentatie over de ontwikkeling van Rotterdams Lef. •
  • Slide-shows over het gebouw en het DWL-terrein, Rotterdams Lef, Digital Playground en de (oud-) medewerkers van HAL 4.
  • Overhandiging eerste exemplaar van het boek ‘U-boek, 40 jaar Utopia’.

Theater HAL 4 aan de Maas
Watertorenweg 200, 3063 HA Rotterdam Het zou erg leuk zijn als alle generaties die ooit bij HAL 4 betrokken zijn geweest, weer eens bij elkaar zijn. Veertig jaar HAL 4 wordt ook vermeld in het programma van de Kunstroute Kralingen-Crooswijk die datzelfde weekend plaatsvindt (www.kunstroutekralingencrooswijk.nl).

De tijden van het programma zijn op het moment van deze publicatie nog niet helemaal zeker. Bekijk daarom voor actuele informatie de website van DIG IT UP: www.digitup.nl/hal4

Gezellig napraten over HAL 4 bij een Indonesisch buffet!
Gezellig met elkaar eten na een middag vol herinneringen aan veertig jaar HAL 4. Dat kan op zondag 6 oktober, als het 40-jarig bestaan van het theater op locatie wordt gevierd. Je bent die dag welkom voor het programma en om oude bekenden tegen te komen. En dan is het gezellig om met elkaar na te praten en een hapje te eten. Wij organiseren op 6 oktober om 19.00 uur een Indonesisch buffet. Wil je deelnemen? Geef je dan zo snel mogelijk op, uiterlijk 1 oktober! Je kunt boeken voor een of meerdere personen, het buffet kost € 19,50 per persoon (exclusief drank).

Heb je herinneringen aan 40 jaar HAL 4?
DIG IT UP hoort graag je herinneringen en verzamelt alle verhalen en beeldmateriaal voor het online archief over HAL 4.

Heb je in HAL 4 een legendarisch concert of een indrukwekkende voorstelling bezocht? Heb je er iemand voor het eerst ontmoet die jou nog altijd dierbaar is? Heb je er in je jonge jaren je eerste werkervaringen opgedaan?

Heb je als beleidsmaker of politicus met die lastige jongens van HAL 4 te maken gehad? Heb je er op kantoor gewerkt, met je gezelschap of band opgetreden of was je als technicus betrokken bij HAL 4?

Heb je ooit HAL 4 gehuurd en daar een activiteit georganiseerd of was je betrokken bij Rotterdams Lef, Digital Playground of de hiphopera Atalanta?

Wij vinden het leuk als jij je herinneringen met ons wilt delen, beeldmateriaal stuurt naar conctact@digitup.nl of met materiaal langs komt in de galerie van DIG IT UP. Je kan ook op https://digitup.nl/hal4/herinneringen reageren op een aantal vragen die daar worden gesteld.

Contact
DIG IT UP – Rotterdamse Stadscultuur galerie en erfgoedlab
Schiedamsedijk 62a – 3011 EH Rotterdam
woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur
www.digitup.nl
contact@digitup.nl