Rotterdam-Crooswijk krijgt een suikerzoet Jamin-monument. Wijkbewoners en de voormalige ‘meisjes van Jamin’ vinden het vreemd dat niets in de wijk herinnert aan de eerste snoepfabriek van Nederland.

Alleen kenners weten nog dat snoepfabrikant Jamin haar oorsprong heeft in Rotterdam-Crooswijk. Cornelis Jamin begon daar eind negentiende eeuw met een snoepkraam op straat en groeide uit tot dé snoepfabrikant van Nederland. In Crooswijk werd snoep voor heel Nederland gemaakt: van lolly’s, koekjes, kattentongen, chocolade tot bonbons. Op het hoogtepunt in de jaren ’50 bestonden er 600 winkels.

Honderden tienermeisjes
Jamin was indertijd één van de grootste werkgevers en honderden tienermeisjes vonden er werk. Dat was een fenomeen, de meisjes van Jamin. ‘Ik was één van de Jamin-meisjes en ik het het erg leuk gehad in de fabriek. Het waren veelal meisjes met een hart voor de wijk én de fabriek, volksmeisjes zonder opleiding’, zegt geboren Crooswijkse Jannie Hack.

Het bekendste Jamin-product was wel het dubbeldik ijsje tussen twee wafels. ‘Die heb ik staan inpakken aan de lopende band, in hoog tempo acht uur lang’, vertelt oud-meisje van Jamin Jannie.

Jamin vertrok in de jaren ’70
In de jaren ’70 vertrok Jamin definitief uit Rotterdam en in de jaren ’80 werd het hele terrein gesloopt voor een nieuwe woonwijk. ‘Nu zouden we een gevel of een stukje fabrieksmuur laten staan, maar toen was het rigoreus en radicaal slopen’, verhaalt historicus Dik Vuik.

Jamin verkoos Brabant voor Rotterdam omdat de snoepfabrikant zich niet in de Spaanse Polder wilde vestigen, zoals de gemeente voor ogen had. ‘Eeuwig zonde’, aldus Vuik en het Jamin-meisje Jannie.

Zo roze als een suikerspin
Nu hebben de meisjes van Jamin en Crooswijkers het eindelijk voor elkaar: er komt een Jamin-monument ter herinnering aan de mierzoete geschiedenis van de wijk. ‘Ja het is zo roze als een suikerspin, zuurstok, toverbal of spekje’, vertelt kunstenaar Yasser Ballemans. ‘Het is een grote taart met bovenop een fabriek waar de meisjes van Jamin uit lopen de wijk in.’

Zaterdag 24 augustus wordt het monument onthuld op het Goudseplein in Crooswijk.

rijnmond_offline