Pro Rege: laagdrempelig, warm en gezellig muziekpodium

Terwijl heel Rotterdam zich tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) verlekkerde aan films, kon de muziekliefhebber zijn toevlucht zoeken bij één van de concerten georganiseerd door Stichting Muzikc. Afgelopen vrijdagavond was de pianist Frederic Voorn te gast in Pro Rege (serie ‘Grote pianisten in de kleine zaal’) en het eerstvolgende is het concert door Musica Poetica o.l.v. Jörn Boysen met de sopraan Beatriz Lafont (serie ‘Bach op zaterdag’) – op zaterdag 8 februari, vanaf 17.00 uur in Pro Rege, Oudedijk 113, Rotterdam-Kralingen.

door Joëlle Stapelkamp

Stichting Muzikc viert op 11 februari alweer haar 6- jarig bestaan. Zij werd opgericht om het culturele leven in de deelgemeente Kralingen-Crooswijk te verlevendigen door het organiseren van allerlei concerten. Anne Gercama kwam in 2008 met het idee voor de stichting. Hij was toen al jaren voorzitter van de concertcommissie in de Hoflaankerk. Het was het jaar van het Religieus Erfgoed waarin publieksgerichte activiteiten ontplooid werden om de belangstelling voor en kennis van het religieus erfgoed in Nederland te vergroten. Voor Anne Gercama was dat een mooie aanleiding om een stichting in het leven te roepen die concerten in de Hoflaankerk zou gaan organiseren. “Er werden miljoenen vrijgemaakt voor het redden van religieus erfgoed. Als concertcommissie konden we geen subsidie krijgen, dus besloot ik een stichting op te richten. Overigens, we kregen steun van de Deelgemeente vanaf het moment dat we een stichting waren geworden.” Stichting Muzikc Rotterdam was een feit.

Muziekpodium
Tot vorig jaar werden de concerten in de Hoflaankerk geprogrammeerd, maar sinds kort is Centrum Pro Rege aan de Oudedijk de thuisbasis van Stichting Muzikc. “De entourage van de Hoflaankerk was fantastisch, maar met de akoestiek was het niet altijd even goed gesteld. De trompet van Eric Vloeimans gedijt er heel goed, maar een licht versterkte gitaar zorgt al snel voor een wirwar aan geluiden.” En dus besloot de stichting te verhuizen naar Centrum Pro Rege, dat ‘s zondags als kerkgebouw dienst doet. “Het is een groot succes. De mensen zijn enthousiast en we merken dat we een steeds vaster publiek krijgen.” Aan dat succes ligt onder andere de concertreeks van de bekende Franse concertpianist Jean-Bernard Pommier ten grondslag. “In Nederland treedt hij bijna nooit op, dus het was heel bijzonder dat hij er afgelopen najaar voor koos om vier concerten in Centrum Pro Rege te geven. Mensen uit het hele land kwamen naar Kralingen voor zijn concerten. En ja, toen is het balletje gaan rollen.”

Stichting Muzikc

In de afgelopen jaren is Stichting Muzikc sterk geprofessionaliseerd. Werkte zij in de beginjaren met name met amateurgezelschappen en -koren, nu is het podium eigenlijk enkel nog bestemd voor beroepsmuzikanten. “Het werken met amateurs is heel leuk en soms heb je echt pareltjes in handen. Maar de kwaliteit ervan kun je niet garanderen en dan is het lastig een professioneel muziekpodium op te bouwen”, aldus Anne Gercama.

Toekomst
In deze – economisch gezien – niet al te beste tijd, is het voor een cultureel podium behoorlijk vechten voor haar bestaansrecht. Dat kan Anne Gercama beamen. “Wij merken het aan de mensen. Die komen minder snel naar een concert. Het is hard werken om mensen binnen te krijgen, maar als ze eenmaal binnen zijn, zijn het vaak blijvertjes”, lacht hij. Voor informatie over de concerten en het bestellen van kaarten: www.muzikc.nl

Rectificatie Aanvang Muzikcconcerten
In het artikel ‘Een keur aan musici’ van de vorige week waarin een aantal Muzikcconcerten uitgebreid werd aangekondigd, zijn helaas een tweetal fouten geslopen: 1. het concert door Musica Poetica op zaterdag 8 februari begint niet om 16.00 uur maar om 17.00 uur en 2. het concert Kamermuziek in Kralingen op zaterdag 15 februari begint niet om 20.00 uur maar om 15.00 uur. De redactie biedt u haar verontschuldigingen aan. Op de Sterservicepagina bij ‘Live Muziek’ treft u meer informatie, zoals over de kaartverkoop. Klik hier voor het juiste programma