Op de valreep in januari en de hele maand februari organiseert Stichting Muzikc weer een serie bijzondere concerten in Pro Rege aan de Oudedijk in Rotterdam-Kralingen. Internationaal vermaard, jong talent, rijp en groen: een keur aan musici komt langs.

Pianorecital Frederic Voorn, vrijdag 31 januari, 20.00 uur
Een concert van de pianist Frederic Voorn in de serie pianorecitals, die stichting Muzikc dit seizoen organiseert in Pro Rege. Eerder dit jaar nam Frederic Voorn een cd op met sonates van Joseph Haydn. In Pro Rege speelt hij een aantal van die sonates. Daarnaast staan er nocturnes van Chopin op het programma. Een nieuwe cd The Art of the Nocturne van Frederic Voorn met werk van verschillende componisten, verschijnt later dit jaar. Tenslotte komt in het programma nog de Suite Bergamasque van Debussy aan bod.

FredericVoorn2

Frederic Voorn

Frederic Voorn studeerde piano aan de conservatoria van Amsterdam, Utrecht, Londen en Moskou. Hij was prijswinnaar van het Frank Martin Concours en werd door diverse internationale festivals uitgenodigd. Maar de bemoeienis van Frederic Voorn met muziek gaat veel verder dan zijn pianoconcerten. Hij is bekend als radiomaker en stelde het bij velen bekende radio4 programma ‘Piano uur’ samen. Hij is daarnaast werkzaam als dirigent van verschillende koren en ook als componist is hij actief. Op het ogenblik werkt hij aan zijn tweede strijkkwartet en aan een pianosonate. Als schrijver voor het magazine ‘Piano Wereld’, dat zes keer per jaar verschijnt, gaat hij een nieuwe rubriek schrijven over beroemde pianisten uit het verleden.

Veel meer over Frederic Voorn is te lezen op de website www.fredericvoorn.nl

Musica Poëtica, zaterdag 8 februari, aanvang 17.00 uur
Voor liefhebbers van Bach en oude muziek is er weer een concert in de serie ‘Bach op zaterdag’. Onder leiding van Jörn Boysen wordt de cantate ‘Non sa che sia dolore’ BWV 209 gespeeld door ensemble ‘Musica Poetica’ en de sopraan Beatriz Lafont. Verder klinken nog de vioolsonate BWV 1021 van J.S. Bach en werken van Johann Adolph Hasse en Johann Georg Pisendel.

Jörn-Boysen-1024x680

Jörn Boysen

Stichting Muzikc organiseert dit concert in samenwerking met stichting Musica Antica da Camera in Den Haag. Deze heeft als doel om jonge, professionele musici te stimuleren, die zich willen specialiseren in de authentieke uitvoering op oorspronkelijke instrumenten van muziek tot ca. 1850.

Jörn Boysen, artistiek leider van de stichting, richtte tijdens zijn studie in Lubeck met een aantal medestudenten het ensemble ‘Musica Poëtica’ op. Toen hij in Den Haag ging studeren bij Ton Koopman en Tini Mathot, verhuisde het ensemble mee. Intussen bestaat Musica Poëtica uit zangers en instrumentalisten uit de hele wereld, die zich aan Nederlandse Conservatoria in Den Haag, Amsterdam en Utrecht specialiseerden in historische uitvoeringspraktijk.

De sopraan Beatriz Lafont kwam ook om die reden naar Den Haag na een afgeronde muziekstudie in Valencia. Aan het koninklijk conservatorium ontwikkelde ze zich tot een specialist in de vroege muziek. Ze werkte overal in Europa met verschillende ensembles.

Henk van Twillert ‘Meet the artists’, vrijdag 14 februari, aanvang 20.00 uur
Het is al een goede traditie geworden dat baritonsaxofonist Henk van Twillert een paar keer per jaar langskomt in Pro Rege om zijn zeer persoonlijke muzikale ontmoetingen met oude bekenden uit het muzikale leven te delen met het publiek. Samen met zijn vaste begeleider op de piano, Tjako van Schie, nodigde hij deze keer de sopraan Inessa Galante uit voor zo’n muzikale ontmoeting.

Henk van Twillert

Henk van Twillert

 

Tjako van Schie

Tjako van Schie

Inessa Galante werd geboren in Letland. In Riga studeerde zij zang aan het conservatorium. Zij had talrijke gastrollen in Europa, Canada, en de U.S.A. Tot haar repertoire behoren rollen zoals, Violetta in La Traviata, Lucia in Lucia di Lammermoor, Gilda in Rigoletto, Mimi in La Boheme, Margarethe in Faust, en Pamina in Die Zauberflöte. Voor de trouwe bezoekers van zijn concerten in Pro Rege is het geen geheim dat Henk van Twillert een grote liefde heeft voor de muziek van J.S. Bach. Deze muziek was het ook die de basis werd voor zijn hechte vriendschap met Inessa Galante een aantal jaren geleden.

Inessa Galante

Inessa Galante

Samen maakten ze in 2005 de cd ‘Confesso’, met werken van Bach, Villa- Lobos en Paredes. Er volgde een succesvolle concertserie ‘From Bach to Fado’ en in 2006 en 2007 speelden ze op het Newport festival.

Na een aantal jaren met ieder hun eigen projecten, komen ze in Pro Rege voor het eerst weer samen om hun voorliefde voor de muziek van J.S. Bach te delen. Maar dat het ook Valentijnsdag is, zal zeker niet ongemerkt en ‘ongehoord’ voorbijgaan.

Kamermuziek in Kralingen, zaterdag 15 februari, aanvang 15.00 uur
Kamermuziek gespeeld door jonge musici die nog aan het begin staan van een veelbelovende carrière. Dat is de formule voor de concertserie ‘Kamermuziek in Kralingen’ die de pianist Harimada Kusuma organiseert in Pro Rege. Hiermee neemt hij het initiatief om na de afronding van zijn opleiding als pianist aan het conservatorium van Amsterdam een podium te creëren voor een nieuwe generatie musici.

De 3e vioolsonate van Grieg speelt Harimada Kusuma met violiste Melanie Broers op dit derde concert in deze serie. Melanie Broers speelt vanaf haar 4e jaar viool. Zij rondt binnenkort haar bachelor opleiding af aan Codarts in Rotterdam bij Benzion Shamir. Ze is actief binnen verschillende ensembles en orkesten in Nederland.

Melanie Broers

Melanie Broers

De sonate voor cello en piano opus 4 van Kodaly speelt Harimada Kusuma met Yulia Kharitonova. Zij heeft haar studie afgerond aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze speelde op internationale festivals en concoursen en maakt deel uit van het cello kwartet ‘Cellomaniacs’.

Yulia Kharitonova

Yulia Kharitonova

Liederen van Grieg en Brahms speelt Harimada Kusuma samen met Thalita van der Spek. Zij is een breed georiënteerde zangeres. Zowel op het gebied van opera, oratorium, barokmuziek als de liedkunst is zij actief. Samen met Harimada vormt ze een duo en ze treedt vaak met hem op.

Talitha van der Spek

Talitha van der Spek

No Conventions: New York Composers, vrijdag 28 februari, aanvang 20.00 uur
Een concert met werken van New Yorkse componisten: Yves, Copland, Bernstein, Glass, Cage en Withacre. Allemaal muziek met het typisch ‘Amerikaanse’ karakter dat zich laat duiden met de titel van dit concert: ‘No Conventions’. Door gebrek aan een eigen muziektraditie zoals in Europa, voelen Amerikaanse componisten zich niet gehinderd door de kloof tussen kunstmuziek, lichte muziek en jazz zoals die in de muziek van hun Europese vakgenoten wel een rol speelt. Niet gebonden aan muzikale conventies, is de muziek van Amerikaanse componisten vooral herkenbaar als een ‘smeltkroes’ van genres. Een typisch ‘Amerikaanse’ muziek is daaruit ontstaan.

Het Ribatutta ensemble stelde een programma samen met werken voor orgel en vocaal ensemble van deze typisch Amerikaanse muziek. Dit vocale ensemble bestaat uit 12 professionals zangers. Dirigent en artistiek leider is Dick Duijts. Het ensemble heeft sinds haar bestaan in 2006 steeds weer indruk gemaakt met verrassende programma’s, waarvoor ze put uit alle stijlperiodes van Renaissance tot gloednieuwe composities. ‘No conventions’ dus. Een karakterisering die evengoed van toepassing is op het Ribattuta ensemble zelf.

Ribatutta

Ribatutta

Meer informatie over deze reeks concerten in februari, georganiseerd door stichting Muzikc vind u op www.muzikc.nl. Kaarten zijn te bestellen via kaarten@muzikc.nl. Pro Rege, Oudedijk 113, Rotterdam- Kralingen, tel. 010- 4527860.