• Veelpleger krijgt 5 maanden cel opgelegd

“Ze moeten mij altijd hebben,” zegt de 37-jarige Majid K. onlangs bij de rechter. ,,Ik word steeds in de gaten gehouden door de politie. Als er ergens iets gebeurt, proberen ze mij de schuld te geven. Dat kan toch niet?’’ vraagt de Oosterflanker op verongelijkte toon aan de magistraat.

Bij een inbraak in december 2011 in een woning op de Oostzeedijk Beneden in Kralingen, raakt de bewoonster onder meer een horloge en haar computer kwijt. Op het buiten kapot gevallen beeldscherm, dat de inbreker heeft achtergelaten, prijkt een vingerafdruk van Majid. “Nou en? Wat zegt dat? Misschien ben ik wel langsgelopen, heb ik dat scherm beetgepakt en teruggelegd op straat, omdat het kapot was,” suggereert Majid, die nu 75 dagen in voorarrest zit. Ook weet hij niets van de mislukte auto-inbraak juni vorig jaar op de Jan Kwakplaats in het Lage Land, waar een bloedspoor van hem op het wagenportier is aangetroffen.

Cameratoezicht
“Misschien is mijn cliënt daar wel tegen die auto aangevallen, waardoor het glas brak,” oppert de raadsman van Majid, die kan bogen op een strafblad van 26 pagina’s vol vermogensdelicten. Alleen de twee fietsendiefstallen oktober vorig jaar in de Van Meekerenstraat in Crooswijk bekent hij. Die zijn dan ook vastgelegd op beelden van Cameratoezicht en daarop is hij glashelder te herkennen. Omdat Majid geen trek heeft in reclasseringscontrole of –begeleiding eist de aanklager tien maanden cel voor de diefstallen. “U zult die woninginbraak op de Oostzeedijk Beneden waarschijnlijk wel gepleegd hebben,” zegt de rechter tot besluit, “maar die vingerafdruk alleen is daarvoor onvoldoende bewijs en ik geef u het voordeel van de twijfel. Voor de andere diefstallen leg ik u vijf maanden cel op.”

(van onze rechtbankverslaggever)