Van idee tot rustige oase van groen

Geïnspireerd door de symbolische kraak van de lege zandvlakte in Nieuw Crooswijk door kunstenaar Ron Blom organiseerde deelgemeente Kralingen-Crooswijk in november een bijzondere Koepelvergadering. Nu, drie bijeenkomsten verder krijgen vage ideeën al vaste vormen dankzij een groep van twaalf bewoners die enthousiast aan de slag zijn gegaan met allerlei ideeën voor de tijdelijke inrichting.

De lege zandvlakte in Wandeloord ontstond door de sloop van woningen die plaats moesten maken voor nieuwbouw. Echter, de herstructureringsplannen van Nieuw Crooswijk werden in juni 2013 bijgesteld, omdat de marktsituatie drastisch was gewijzigd. Op een deel van de zandvlakte komt een huizenblok en een park. Op het andere deel, ongeveer de helft, wordt pas weer gebouwd als de markt aantrekt. Deelgemeentebestuurder Wim van Heemst: “De deelgemeente heeft zich hard gemaakt om aan dit deel van de zandvlakte een tijdelijke invulling te geven. Budget en kaders zijn bekend: de bewoners mogen aan de slag met hun ideeën; samen met initiatiefnemer Ron Blom, die het proces begeleidt. Een mooi voorbeeld van burgerkracht en Crooswijk Werkt: meedenken en meebeslissen om Crooswijk weer een wijk te laten worden die meedoet!”

Bewoners pakken hun kans
Na de eerste avond in november was een aantal wensen die de goedkeuring konden wegdragen duidelijk. Rust, groen, natuur, ruimte voor spelende kinderen, maar ook een rustig plekje om op een boomstam te zitten. Of juist lekker actief in een pluktuin, waarvan de producten – via een zelfgeorganiseerde oogstmarkt – hun weg naar de Crooswijkse keukens vinden.

Crooswijkerzand

Crooswijkerzand – foto: Ron Blom

Mooie en waardevolle ideeën die opgepakt worden door twaalf bewoners en Ron Blom. Ron vertelt: “Het is geweldig om te zien hoe hard de groep werkt. Mooi is ook dat vijf studenten van het Wellantcollege ons versterken met hun kennis over het inrichten van de openbare ruimte, begrotingen, planten en materialen. Maar ook stichting BuurtLAB, die zich bezig houdt met natuurlijk buitenspelen en moestuinieren ondersteunt Crooswijkerzand. Met de proactieve houding van de bewoners en het zoeken naar samenwerking met (semi-) professionals is het onze ambitie om eind februari een programma voor de zandvlakte te hebben ontwikkeld.”

Op 28 januari heeft de werkgroep de uitgewerkte ideeën van vijf subgroepen besproken. De plannen worden concreter, krijgen een plek op de plattegrond en de komende weken worden de kosten geraamd en gekeken waarmee gestart kan worden. “Volgens afspraak met de eigenaar van de grond en de deelgemeente wordt Crooswijkerzand opgehoogd en ingezaaid opgeleverd. We willen met de grondeigenaar en gemeentewerken afspraken maken welke zaadmengsels waar gebruikt worden,” aldus initiatiefnemer Ron Blom.

Logo Crooswijkerzand

KLIK HIER voor het laatste nieuws van de Deelgemeente of DOWNLOAD de PDF met al het nieuws.

Deelgemeente Kralingen Crooswijk