Afbeelding: Swingmarket 2017

Vergadering Gebiedscommissie Kralingen Crooswijk op donderdag 21 juni

Door: Amel Bali

CROOSWIJK-KRALINGEN – De vergadering van de gebiedscommissie op  donderdagavond 21 juni jl. stond in het teken van vuurwerkoverlast in De Esch, het bewonersinitiatief Crooswijk’s Got Talent en de stand van zaken bij de Swingmarket op de Jonker Fransstraat. Bij dat laatste liepen de emoties hoog op.

Marijke Hokken, bewoonster van De Esch heeft klachten over professioneel vuurwerk dat op de Oude Plantage wordt afgestoken. Er is meerdere malen contact geweest met de gemeente en de politie. De bewoners zijn niet op de hoogte gesteld van het vuurwerk. Ook is het niet duidelijk of er een vergunning voor is verleend. De omwonenden zijn grotendeels ouderen. “De mensen schrikken er verschrikkelijk van”, zegt Hokken. “Bij het indienen van klachten worden we van het kastje naar de muur gestuurd. We willen graag weten wie de vergunning verleent en mocht er geen vergunning zijn, wie er dan kan ingrijpen.  We zijn ook bang dat de rondvarende boten er een gewoonte van gaan maken”, vreest Hokken. Commissielid John  van Assendelft herkent het probleem, omdat hij er zelf ook woont.  Volgens hem gaat het in de meeste gevallen wel om vuurwerk met een vergunning, toch is hij er niet blij mee. “Er wordt helemaal voorbij gegaan aan mens en dier. Het is te gek dat iemand van DCMR achter zijn bureau beslist over de leefbaarheid in een wijk”, vindt hij.

Crooswijk’s Got Talent

Deze keer stond er één bewonersinitiatief op de agenda, Crooswijk’s Got Talent. De gebiedscommissie kent een bedrag toe van 4.410,- voor het bewonersinitiatief. Eloha Udenhout, bewoonster van Crooswijk en een bekende in de mediawereld, met een groot netwerk, wilt iets terugdoen voor de jeugd van Crooswijk. Udenhout is ervan overtuigd dat er genoeg talent in Crooswijk rondloopt, dat niet altijd de kansen en mogelijkheden krijgt om in de schijnwerpers staan. Met dit bewonersinitiatief wil ze de jeugd, tussen 10 en 14 jaar, trainen en een podium bieden. Udenhout heeft een groot netwerk van bekende artiesten en trainers. Ze wil samenwerken met verschillende organisaties en scholen in de wijk. De halve finales zullen plaatsvinden in Plays2Be (gevestigd in Sportcentrum Het Schuttersveld) en de finales zullen een onderdeel zijn van het grote evenement Camping Crooswijk. Er kunnen maximaal tweemaal 13 jongeren deelnemen aan de 2 disciplines van 6 weken training in comedy of dans. In totaal gaat het om 12 lessen van 90 minuten en 5 optredens, die professioneel voorbereid en begeleid zullen worden. De investering per kind is relatief hoog voor een bewonersinitiatief. Toch is er een positief advies  gegeven, omdat de gebiedscommissie een hoog niveau van de trainers en de uitvoering verwacht. “Met de publiciteit, die ik eraan wil geven, verwacht ik veel kinderen. We gaan op drie schoolpleinen in de pauze in Crooswijk live optredens geven. Mensen kunnen dan zien wat we doen. We gaan met een bakfiets met apparatuur naar het schoolplein. We gaan zingen en flyers uitdelen”, aldus een enthousiaste Udenhout. Ondanks het hoge bedrag per kind, was ook de gebiedscommissie na het verhaal van Udenhout enthousiast. “Ik vond het aanvankelijk veel geld. Ik heb je toen gegoogeld en zag dat je echt kwaliteit kunt leveren. Je maakt volgens mij ook echt iets bijzonders”, zegt Christelle Keizer.

Swingmarket

De toekomst van Swingmarket, aan de Jonker Fransstraat, ziet er niet goed uit. De inkomsten wegen niet meer op tegen de lasten. Volgens vrijwilligster Marij de Ronde zal binnen afzienbare tijd de stekker eruit worden getrokken. “Ondernemers op de Crooswijkseweg gunnen ons geen toegang tot Crooswijk, waardoor we een grote doelgroep mislopen”, zegt De Ronde. “Daarnaast zitten wij op een slechte locatie. De straat is verwaarloosd, weinig mensen lopen erdoorheen of bezoeken de winkels in de straat.”

Swingmarket 2017

Vanuit zijn ondernemersgevoel reageert Oktay Ünlü op het verhaal van Marij. Volgens hem ontbreekt het Swingmarket aan management. Hij vindt het vooral jammer dat de gebiedscommissie zoveel aan gemeenschapsgeld in de winkel heeft gestopt, zonder duidelijk resultaat. “We hebben duizenden euro’s erin gestoken. Als ik dit nu hoor doet het me pijn. Hoe is het mogelijk dat de Crooswijkers die u nodig hebben u niet kunnen vinden?” Hij wil vooral weten waar het geld naartoe is gegaan en waarom de Crooswijkers niet naar de Swingmarket komen. De verkeerde locatie vindt hij geen excuus. “Als ik geen eten voor mijn kinderen heb, loop ik kilometers door. Met het huidige management en uw houding was het precies hetzelfde geweest als u op de Crooswijkseweg had gezeten”, vindt hij. “In Crooswijk wil het gewoon niet werken”, zegt de Ronde verslagen. “Ik kan naar eer en geweten zeggen dat we geknokt hebben en nog steeds aan het knokken zijn. Zelf weet ze ook niet waar het aan ligt. Ze raakt geëmotioneerd door de harde kritiek van Ünlü en barst tijdens de daaropvolgende pauze in tranen uit.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.