D66 Rotterdam gaat vragen stellen aan het College van Burgemeester en Wethouders over het expositieverbod van Eetcafé De Steek, omdat het tentoonstellen van kunst in strijd zou zijn met de Drank- en Horecawet.

D66 Rotterdam is van mening dat het een goede ontwikkeling is als ondernemers elkaar helpen. Cross-over tussen de horeca en de kunstwereld vinden wij juist een positieve ontwikkeling.

Wereldwijd is een trend zichtbaar van flexibel en creatief ondernemerschap. Boekenwinkels met een coffee corner, kleine muziekcafés die tevens fingerfood en vintage vinyl verkopen, kledingzaken die zich als allround lifestyle winkel presenteren. Bekendste voorbeeld van dit multi-functie concept is wellicht Colette in Parijs, maar ook in bijvoorbeeld Manhattan of Barcelona zijn dergelijke winkels en horecazaken steeds vaker te vinden. Ook in Rotterdam gebeurd het steeds vaker. Zo zijn er bijvoorbeeld horecaondernemingen met een horeca-exploitatievergunning die ook (weleens) andere producten verkopen, zoals boeken. Maar wij begrepen dat daar, in Rotterdam, allerlei restricties aan verbonden zijn.

Ook de PVDA heeft hierover zijn vraagtekens zoals in de onderstaande vragen zijn te lezen (D66 en PVDA)

  • 1.Indien de berichtgeving in het artikel van 31 juli, ‘Expositieverbod Rotterdams eetcafé is lachwekkend’ klopt, klopt het dan ook dat het eetcafé opgedragen is de kunst te verwijderen? En klopt het bovendien dat het eetcafé een boete tussen de €1500,- en €4000,- boven het hoofd hangt?
  • 2.Kunt u ons, aanvullend op vraag 1 van de PvdA, uitleggen wat een economisch delict is en welke mogelijke handelingen hieronder zouden kunnen vallen?
  • 3.Indien het tentoonstellen van kunst in een (eet)café daadwerkelijk als economisch delict aangemerkt zou kunnen worden, wie leidt er, in dit geval, dan schade? Welk belang is er gediend om in dit geval in te grijpen?
  • 4.Zijn er in het verleden vergelijkbare boetes aan (horeca)gelegenheden opgelegd vanwege het tentoonstellen van kunst of vanwege het verkopen van producten die niet direct onder de kernactiviteiten van de onderneming lijken te vallen?
  • 5.Welke restricties zijn er die deze manier van flexibel en creatief ondernemen onmogelijk maken?
  • 6.Is het college het met ons eens dat Rotterdamse ondernemers mee moeten kunnen gaan met internationale trends en deze manier van ondernemen gewoon mogelijk moet zijn? Zo nee, waarom niet? Zo ja, is het college dan ook bereid om bepaalde regels en bestaande restricties te versoepelen zodat flexibel en creatief ondernemen en het aangaan van cross-overs gewoon mogelijk kan zijn?
  • 7.Is het college bereid om tot het eventueel aanpassen van bepaalde regels dit soort gevallen te gedogen?
Jan Wagner diende zijn kunstwerken uit De Steek te verwijderen

Jan Wagner diende zijn kunstwerken uit De Steek te verwijderen