‘Het is allemaal niet waar’

De 26-jarige Crooswijker Diego van R. is onlangs vrijgesproken van de beschuldiging dat hij de 24- jarige moeder van zijn kind heeft mishandeld en beroofd van haar gouden oorbellen. Beider net geboren zoon zou hij bij de actie in het Gashouderpark in Kralingen in 2012 met kinderwagen en al omver hebben geduwd. Te hulp geroepen politieagenten zagen een kras op de wang van de boreling. Zelf had de moeder krassen op haar hand. Eerder hadden de twee op het Noordplein al bonje gehad, volgens de aangifte van de moeder. Bij een ruzie over de baby trekt Diego de gouden oorbellen uit haar oren en rent weg.

“Het is allemaal niet waar,” vertelt de aangeefster uit Rotterdam-Oosterflank onlangs in tranen in de rechtszaal tijdens de strafzaak tegen de gescheiden van haar wonende partner. “Ik had een postnatale depressie, was erg in de war en heb het allemaal verzonnen. Mijn vriendin heb ik gevraagd om te getuigen over de aanval in het Gashouderpark. Later heb ik haar de waarheid verteld. Ik was te bang om bij de politie te vertellen dat mijn aangifte vals was,” aldus de ‘kroongetuige’.

Twijfel
De officier van justitie kondigt direct aan de vrouw en mogelijk ook haar vriendin te zullen vervolgen voor meineed. De aanklager betwijfelt overigens net als de rechter dat de mishandelingen echt niet hebben plaatsgevonden. Eerder is de Crooswijker vervolgd voor huiselijk geweld tegen de vrouw. Toen politieagenten haar verklaring opnamen trilde de moeder heftig en in het ziekenhuis vertelde ze hetzelfde verhaal als tegen de politie. En dat slachtoffers van huiselijk geweld later terugkomen op hun aangifte om de herstelde relatie niet onder druk te zetten, is schering en inslag. Uiteindelijk eist de aanklager tegen de Crooswijker een celstraf van twee weken uitsluitend voor winkeldiefstallen, gepleegd in september vorig jaar, van kleding en pakjes sigaretten, die hij met de vriendin (!) en een maat pleegde in Delft. De rechter legt hem daarvoor 40 uur werken op en een voorwaardelijke celstraf van twee weken. Daarnaast moet hij nog 20 uur taakstraf uitvoeren van een eerder voorwaardelijk opgelegde straf.

(van onze rechtbankverslaggever)