‘Een schouderklopje voor de vrijwilligers’

Afgelopen donderdagavond organiseerde de Bewonersgroep Slachthuisterrein in samenwerking met Stichting Buurtwerk Kralingen-Crooswijk een ‘multiculti massadiner’ in ‘t Huys te Krooswijck. De avond stond in het teken van burgerkracht en was bedoeld om buurtbewoners dichter bij elkaar te brengen. De avond was vooral ook bedoeld om de vele (onzichtbare) vrijwilligers in de wijk een keer op de voorgrond te laten treden.

Massadiner
Aan het begin van de avond druppelen de genodigden langzaam binnen. De sfeer is ongedwongen, hier en daar maken de mensen een praatje met elkaar terwijl ze naar de toegewezen zitplaats lopen. De organisatie is druk bezig. Ondanks de drukte vindt Esther Mudde van Buurtwerk een gaatje om de Ster even te woord te staan. Ze vertelt over de kookgroep, die ook vandaag een heerlijk diner compleet met voor- en nagerecht heeft verzorgd voor 70(!) personen. “Ze hebben heel hard gewerkt”, vertelt ze. “De kookgroep komt wekelijks bij elkaar om voor mensen uit de buurt te koken. Hier komen veel mensen op af, vooral veel ouderen.”

Burgerkracht
Anneke Strasters van Bewonersgroep Slachthuisterrein opent de avond met een voorstelronde. Ze noemt van iedereen de naam en functie, waarna de persoon even gaat staan. De genoemde vrijwilligers blijven langer staan. “Dan zien de mensen die geld verdienen, ook wat wij vrijwillig doen.” Terwijl de gasten van de kippesoep genieten, vertelt Carlo Breikers directeur van Buurtwerk over burgerkracht. “Iedereen kan een bijdrage leveren, groot en klein. Burgerkracht is een mooi begrip, ondanks dat het soms als ‘containerbegrip’ wordt gezien.” Dik Vuik PvdA-deelraadslid beaamt dit. “Maar burgerkracht heeft ook een andere kant. Vroeger werd er ook veel door de mensen zelf in de wijk gedaan. Als het toen kon, dan kan het nu ook. Het is goed om zulke groepen die burgerkracht nastreven, te steunen.”

Ondersteuning is belangrijk, maar hoe zit het met deze steun vanaf 2014, wanneer er geen deelgemeente meer bestaat? “Ik ben ook heel benieuwd hoe het allemaal zal lopen. Ik hoop dat de mensen een vraagbaak in hun omgeving blijven hebben”, aldus Vuik. De nieuwe voorzitter van de deelraad Wim van Heemst heeft er echter het volste vertrouwen in. “Ik ben ervan overtuigd dat er na 2014 nog politici aanspreekbaar zullen zijn. Structuur zit in de mensen zelf.” Van Heemst heeft genoten van de avond. “Ik vind het een ongelofelijk gezellige avond, met warme mensen, die zich met hart en ziel voor de buurt inzetten. Het is vooral ook leuk, omdat het een gemixte groep mensen is.”

Kookgroep Huys te Krooswijck

Het cadeau van ‘Nederland Schoon’ voor de Crooswijkse vrijwilligers, een taart voor 70(!) personen.
Van links naar rechts Rotterdamse wethouder Marco Florijn, Eveline Krösing van ‘Nederland Schoon’ en Nico Nieuwdorp van Bewonersgroep Slachthuisterrein viel de eer te beurt het kolossale baksel naar binnen te mogen dragen.

Vrijwilligers
Tijdens het diner spreekt ook van Heemst de gasten toe. Hij bedankt Anneke Strasters, de drijvende kracht achter Bewonersgroep Slachthuisterrein. “Ongelofelijk wat jij met je mensen doet, bedankt dat je voor de wijk actief bent.” Anneke geroerd door zijn woorden benadrukt de kracht van de groep als geheel. “Ik ben niet alleen. Ik heb 40 mensen om mij heen, zonder hen zou ik het niet kunnen.” Een belangrijk persoon op wie ze met haar acties altijd kan rekenen is Eveline Krösing van Stichting Nederland Schoon. Eveline: “Ik vind het erg leuk om hierbij aanwezig te zijn.” Anneke benadert Eveline regelmatig voor ondersteuning bij haar schoonmaakacties. “Er gaat regelmatig een pakketje met posters of andere gadgets richting Anneke”, vertelt ze. Om de avond een feestelijke afsluiting te geven heeft Eveline speciaal voor dit diner een gigantische taart meegenomen, waarvan alle gasten kunnen eten. Een afsluiting van een geslaagde avond. “Ik vind de reacties super”, vertelt Anneke. Het is fijn om de vele complimenten te horen, maar het is ook vooral fijn voor de vrijwilligers om een schouderklopje te krijgen!”

Amel Bali