Foto: Daniel Coyle Grand Prix Rotterdam 2022 © CHIO

Kevin Jochems beste Nederlander met Cornetboy

Voor het eerst sinds 1964 stond er vandaag een Ierse Winnaar op het podium bij de Longines Grand Prix of Rotterdam. Daniel Coyle was met Oak Grove’s Carlyle de snelste van de zeven foutloze combinaties in de barrage. Kevin Jochems werd tweede met Cornetboy en de Fransman Julien Epaillard eindigde met Caracole de la Roque op de derde plaats.

Veertien van vijfenveertig combinaties plaatsten zich voor de barrage in het Rotterdamstadion. Kevin Staut die als vierde in de barrage startte was met Bond Jamesbond de Hay de eerste combinatie die alle balken in de lepels liet. Patrick Lemmen was met Exit Remo de eerste Nederlander die foutloos bleef met een snellere tijd. Julien Epaillard startte daarna en met een zeer gedurfde rit haalde hij een seconde van de tijd van Patrick Lemmen af. Tot genoegen van het uitzinnige publiek slaagde Kevin Jochems er met Cornetboy in om bijna drie tiende seconde sneller te rijden dan de Franse ruiter. Maar helaas voor het thuispubliek zette Daniel Coyle als laatste starter alles op alles en slaagde de Ierse combinatie erin om nog een halve seconde sneller te rijden dan Kevin Jochems.

Daniel Coyle kon het nog niet helemaal geloven. “Als ik heel eerlijk ben had ik niet gehoopt op een overwinning. Bij dit paard weet je tevoren niet precies hoe het gaat, afgelopen donderdag vond ik heel fijn lopen en toen besloot ik Oak Grove’s Carlyle vandaag in te zetten voor de Grote Prijs en hij deed vandaag alles voor me.” Het paard van deze Ierse winnaar heeft toch een link met Nederland. Het paard werd eerst gereden door Jeroen Dubbeldam. “Jeroen helpt me om beter te worden en hij heeft me geleerd om het paard beter in te schatten. Hulp krijgen van iemand die elke medaille gewonnen heeft en het paard kent is van onschatbare waarde. We hebben samen een manier gevonden waarmee we het paard het best laten presteren.”

“Ik ben blij maar het doet ook een beetje pijn om tweede te worden hier voor het thuispubliek”, zegt Kevin Jochems. “Ik rijdt Cornetboy pas een paar maanden. We zijn begonnen in de 1.40m klasse en we gaan elke week een stukje hoger. Eigenlijk zou ik heel blij moeten zijn om nu al dit resultaat te behalen. Hier meedoen voelt anders dan vorig jaar, je voelt dat de toeschouwers achter je staan. Het maakt het een heel speciaal moment. ”

“Helaas was ik vandaag niet snel genoeg, maar dat is het spelletje”, zegt Julien Epaillard. “Ik heb risico genomen in het parcours om te winnen maar de twee heren deden het gewoon beter. Mijn merrie deed het fantastisch.”

Algemeen directeur Ron Voskuilen kijkt terug op vijf dagen prachtige sport. “Natuurlijk zijn we blij hoe de afgelopen dagen verlopen zijn. De opzet was in de vorige (Corona)-editie veranderd en daar borduren we nu op voort. De combinatie van topsport en gezelligheid was terug, we horen positieve geluiden van de bezoekers.”

Hiermee is de 73ste editie van het CHIO Rotterdam ten einde. Volgend jaar vindt het CHIO plaats van 22 tot en met 25 juni 2023.

Over het CHIO Rotterdam
Van 22 t/m 26 juni vond de 73ste editie van het CHIO Rotterdam plaats op de vertrouwde locatie in het Kralingse Bos. Met spring- en dressuursport van het hoogste niveau tijdens de Longines FEI Jumping Nations Cup™ of The Netherlands, de Longines Grand Prix en de FEI Nations Cup Dressage en tal van andere rubrieken.
Het CHIO Rotterdam is het enige Nederlandse hippische outdoor spring- en dressuurevenement met vijf sterren dat zich kan scharen bij de internationale topsportevenementen in de wereld. Met een historie die teruggaat tot 1948 is het CHIO Rotterdam bovendien het oudste topsportevenement van Rotterdam. Voor het bedrijfsleven is het CHIO Rotterdam al jaren ’the place to be’. Het CHIO begroet vooraanstaande politici en de zakelijke top van Rotterdam en Nederland. Samen met het KLM Open en het ABN AMRO World Tennis Tournament behoort het CHIO Rotterdam tot de top 3 van Nederlandse hospitality events.
Het evenement is een unieke ontmoetingsplaats voor paardensportliefhebbers en bedrijfsleven. Het CHIO Rotterdam draagt daarnaast middels een aantal maatschappelijke programma’s ook bij aan de Rotterdamse samenleving en is met een jeugdprogramma, shows en het alombekende Stroodorp een topevenement voor iedereen. Ook in 2022 was het CHIO Rotterdam online te volgen.

(Ingezonden mededeling CHIO)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.