Het nieuwe jaar is voor Stichting Muzikc goed begonnen. Het Nieuwjaarsconcert “Het nieuwe jaar begint met Bach” werd goed bezocht. Via Ensemble Musica Poëtica werden door Johann Sebastian Bach goede voornemens aangereikt voor het nieuwe jaar.

Nog meer bezoekers waren er op 25 januari, toen Jan Brokken over zijn laatste boek “De Rechtvaardigen” vertelde. De hoofdpersoon uit dit boek, Jan Zwartendijk, woonde voor de oorlog in Kralingen.
In de Oranjelaan. Als manager van Philips werd hij naar Litouwen overgeplaatst, waar hij de oorlog meemaakte. Hij was honorair consul en maakte van die functie gebruik om duizenden Joodse vluchtelingen uit Oost Europa een visum naar Curacao te geven. Het was enorm hard werken voor Zwartendijk om al die visa te schrijven. Jan Brokken is een begenadigd schrijver en verteller. Het Bravura Ensemble speelde werken van onbekende Litouwse componisten (Ovarionas, Ciurlionis maar ook bekende muziek van Bloch, Bruch, Shostakovich en Schubert. Bezoekers noemden het concert “ontroerend’ en “indrukwekkend”. Alle gesigneerde boeken van Jan Brokken waren al heel snel uitverkocht. De dames van Amesz hebben ons beloofd, dat het boek weer snel bij hen te koop zal zijn.

Lees ook het bericht op de site www.amesz-boekhandel.nl

Op zaterdag 9 februari kunt u weer genieten van het Daniël Kwartet met strijkkwartetten van Beethoven.

Het strijkkwartet nr. 5 (opus 18-5) behoort tot de vroege composities van Beethoven. Hij schreef het in een periode dat hij zich verdiepte in de partituren van Mozart, maar in dit strijkkwartet is het net alsof Haydn en Mozart niet hebben bestaan. Beethoven gaat zijn eigen weg. U hoort vrolijke en soms ook uitgesproken wilde muziek.


foto © Bob Bruyn

Toen Beethoven het strijkkwartet nr. 13, opus 130 schreef, was hij een sombere, ernstig zieke en dove man. Toch is het geen droevige muziek. De muziek is soms uitbundig en heftig. Tijdgenoten van Beethoven wisten er eigenlijk geen raad mee. Nu wordt het werk als één van de hoogtepunten van de romantische muziek beschouwd. Strawinski was al een grote bewonderaar van de latere strijkkwartetten van Beethoven.

Er zijn nog kaarten te bestellen via kaarten@muzikc.nl.
U kunt de kaarten ook  kopen bij:
Boekhandel Amesz, Voorschoterlaan 145
La Mer/Berlioz, Kortekade 14
Van der Heijde Bladmuziek en cd’s, Coolsingel 119 (Donner)

Ook het boek “4Beethoven!: Een gids door de strijkkwartetten van Beethoven” is nog te koop voor € 10.- U kunt het kopen bij Amesz,  Van der Heijde en aan de zaal.

De data van de komende concerten in de “4Beethoven!”-serie zijn: 13 april 2019; 26 oktober 2019; 23 november 2019; 8 februari 2020 en 30 mei 2020. Steeds op zaterdagmiddag en alle concerten beginnen om 15:00 uur. Verdere informatie staat op de website www.4Beethoven.nl

Anne Gercama, Stichting Muzikc