Altijd al eens onalledaagse gebouwen willen bezoeken waar het 24 uur per dag bruist? Nieuwsgierig naar de binnenkant van stations, ziekenhuizen, (lucht)havens, energiebunkers, gevangenissen en andere gebouwen? Op 22 en 23 juni kan het op de 27e editie van de Dag van de Architectuur. Tientallen architectenbureaus openen hun deuren voor het publiek. Op maar liefst 45 plaatsen in Nederland zijn in totaal zo’n 250 evenementen.

Thema: 24 uur architectuur
De samenleving is 24 uur in beweging en de architectuur beweegt mee. De Dag van de Architectuur is dit jaar een ode aan gebouwen die altijd in bedrijf zijn. Goede architectuur is in staat om mensen dag en nacht in hun behoefte voorzien. Architectuur is er eigenlijk altijd. Of het nu gaat om een ziekenhuis met veel bedrijvigheid of een energiecentrale met weinig mensen. Architectuur moet dienend zijn aan de gebruikers ervan. De Dag van de Architectuur biedt het publiek de kans om dit weekend in juni een uniek inkijkje te krijgen in deze wereld van 24 uur architectuur. Gebouwen die anders lastig toegankelijk zijn, zijn nu speciaal open voor iedereen.

Activiteiten en evenementen overal in Nederland
Bovendien vinden er in heel Nederland talloze activiteiten plaats en is er voor ieder wat wils: van fiets-, bus- en boottochten, expedities, nachttochten, kinderactiviteiten en rondleidingen tot debatten en tentoonstellingen. Het thema ’24 uur architectuur’ heeft overal een eigen invulling gekregen. Op de website www.dagvandearchitectuur.nl staat het volledige programma. Via Twitter en Facebook loopt een fotowedstrijd, waarbij deelnemers kans maken op de 24 uur architectuur klok.

ZUS_rollerskate_C_Ossip_van_Duivenbode
Foto Ossip van Duivenbode

Open huis
Tientallen architectenbureaus bieden hun diensten aan het publiek met gratis ontwerpsessies of een adviesgesprek. Maar ook tentoonstellingen van eigen werk en rondleidingen door en langs projecten staan op het programma. Het is voor deelnemende architectenbureaus een uitgelezen kans om te laten zien wat hun toegevoegde waarde is voor de woon en leefwensen van de consument.

Herbestemming en 24 uur architectuur
24 uur architectuur toont veel gebouwen die hun voormalige 24-uurs functie verloren hebben en nieuwe functies hebben gekregen. In Arnhem is de Koepelgevangenis te bezoeken, die een nieuwe functie moet krijgen na 2015, het jaar dat de gevangenis sluit. In Rotterdam staat het voormalige SHELL gebouw leeg. Het 24 verdiepingen tellende gebouw, de Hofpoort, verandert dit weekend in een ware stad, waar het leven 24 uur doorgaat. De watertoren op Rotsoord in Utrecht krijgt binnenkort een nieuwe bestemming met daarin flexibele werkplekken, vergaderruimtes en op de bovenste verdieping een restaurant met een panoramisch uitzicht over de stad.

Het doel is het publiek op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met het werk van architecten. De Dag van de Architectuur wordt geïnitieerd en gecoördineerd door de BNA. De organisatie is in handen van lokale architectuurcentra, culturele instellingen en architectenbureaus.

Een greep uit de activiteiten
Hieronder een overzicht van de activiteiten per plaats. Deze lijst is niet compleet; op veel andere plaatsen houden architectenbureaus Open Huis en zijn er bijzonderdere gebouwen te bezoeken. Kijk voor het volledige programma op www.dagvandearchitectuur.nl.

poster_