Zomaar ineens een beeld erbij in Kralingen, ‘De Melkmeid’ van Han Rehm. Helaas ontving De Ster geen uitnodiging om aanwezig te zijn bij de plaatsing in oktober jl.

Dit beeld De melkmeid is in 1938 ontworpen door de Rotterdamse beeldhouwer Han Rehm. Sinds 1935 had Rehm zijn atelier op de ‘s Gravenweg 172. Vlak voor de oorlog maakte hij dit beeld in opdracht, maar om onduidelijke redenen is het nooit verkocht. Toen de kunstenaar in 1970 stierf, stond het gipsafgietsel nog steeds in Rehms atelier in Kralingen. Omdat het te groot was om binnen te plaatsen, liet de zoon van de kunstenaar, Frits Rehm, een bronzen afgietsel maken en plaatste het in 1980 in zijn eigen tuin. Maar het beeld moest toch een betere en meer publieke plek krijgen. De familie Rehm heeft het beeld daarom geschonken aan de Stichting Kuyl’s Fundatie, schuin tegenover het voormalige atelier. Het beeld van een stoere dame met melkbus in haar hand is in oktober 2019 geplaatst aan de ‘s-Gravenweg.

Foto’s in hoge resolutie hier

 

Kunstenaar Han Rehm (Rotterdam, 1908 – Rotterdam, 1970) studeerde een kunstopleiding op de Reading University in Engeland en vervolgens een korte periode een opleiding tekenen aan de Rotterdamse kunstacademie. Daarna volgde hij een opleiding beeldhouwen aan de Rijksacademie voor Schone Kunsten in Antwerpen. In 1930 ging hij ook nog een vervolgstudie beeldhouwen doen in Wenen. In 1935 vestigde hij zich in een eigen atelier in Kralingen. Naast beeldhouwer was hij actief als medailleur. Hij maakte onder meer een penning voor de Universiteit Leiden (1958). Het bekendst in Rotterdam is Han Rehm voor zijn werk De lastdrager op de Kop van Zuid en het beeld van de Olympische atlete Fanny Blankers-Koen in Blijdorp. Bron: Beeldende Kunst & Openbare Ruimte Rotterdam – BKOR. Zie: bkor.nl/beelden/de-melkmeid en hanrehm.nl.


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.