Foto © en website: David Rozing
Leeggeroofd tijdens de Hongerwinter. Kopje onder tijdens de Watersnoodramp. Vervolgens tientallen jaren compleet verwaarloosd. En dan is er ook nog dat mysterie van die verdwenen fontein. Conclusie: de Oude Plantage maakte wat mee in haar ruim 250-jarige bestaan. Onder meer die bewogen geschiedenis krijgt zondag 21 mei ruim aandacht.
Het oudste park van het land is de Oude Plantage nét niet. Of zoals Charles den Hoed het zegt: ‘Kampioen kunnen we niet meer worden.’ Máár, het rivierpark bij De Esch is met haar ontstaan in 1769 wel het oudste park van Rotterdam.
En op zo’n leeftijd herberg je de nodige verhalen. Zo werd de Oude Plantage tijdens de Hongerwinter grotendeels geroofd door aan kou lijdende Rotterdammers. Vervolgens kwam de Watersnoodramp en liep het rivierpark onder water. En toen?
Jan Grevink: ‘Toen was het een kale vlakte, dat is het echt zo’n 25 jaar zo gebleven.’ Pas rondom de aanleg van de Maasboulevard in 1969 kreeg de Oude Plantage weer nieuwe bomen. En werd het park dus weer een park.
Belangen
Charles den Hoed en Jan Grevink zijn respectievelijk voorzitter en secretaris van stichting de Oude Plantage. Ze vertellen met liefde over ‘hun’ park. Daarbij benadrukt Charles: ‘We zijn geen traditionele parkstichting. We hebben geen vrijwilligers, we doen niet aan opruimdagen.’
De stichting is meer een belangenbehartiger. Streven: het groen aan de Maas beschermen en – waar nodig – in oude glorie herstellen. De stichting denkt dan ook actief mee met de gemeente over mogelijke verbeteringen.
Zo kwam er al een parkeerverbod voor verschillende wegen in het park, omdat de stichting vond dat het park te veel weg had van een parkeerterrein. Ook het LPG-verkooppunt bij het tankstation verdween. Jan: ‘Nu rijden er dus ook geen LPG-tankwagens meer door het park, iets wat wij heel belangrijk vinden voor de veiligheid van bewoners hier omheen.’
Maar, de stichting doet meer. Een ander doel is ook het park meer bekendheid te geven. ‘De Oude Plantage was jarenlang toch een vergeten park’, zegt Jan. ‘Maar, volgens mij is het populairder geworden de afgelopen jaren.’ Hij lacht: ‘Het gaat wel te ver op dat op onze conto te schrijven. Maar, we doen ons best.’
Parkenmaand
Zo organiseert stichting de Oude Plantage tijdens de Parkenmaand een dag vol activiteiten. Op zondag 21 mei zijn er 3 verschillende wandelingen door het park: een wildplukwandeling, een stadsnatuurwandeling én een historische wandeling.
Daarnaast is er een workshop voor kinderen: zij kunnen steltenloper MinMeerZee helpen bij het verzamelen van zwerfafval in het park. En vervolgens maken zij daar samen met Schoon de Esch weer een kunstwerk van.
Tot slot geeft stichting de Oude Plantage op zondag 21 mei het startsein van een verhalenwedstrijd. Thema: het nog steeds onopgeloste mysterie van de verdwenen fontein.
Charles veert meteen op als dat onderwerp ter sprake komt. ‘Dat verhaal raakt mij gewoon’, zegt hij, bijna verontschuldigend. Want: de Oude Plantage had ooit dus een fonteintje. Dit bestond uit een beeld van een meisje, zij houdt een kruik vast waaruit een stroompje water sijpelt.
Dit beeld is spoorloos verdwenen. Sinds ongeveer 1955, schat de stichting. Ook de gemeente – officieel eigenaar van het beeld – heeft geen idee waar het is gebleven.
Charles: ‘Hoe zo’n beeld heeft kunnen verdwijnen, dat begrijp ik gewoon niet. Ik hoop nog steeds dat het opduikt.’ Om er opnieuw aandacht voor te vragen, komt er nu dus een verhalenwedstrijd over het onderwerp. Bij het informatiepunt in het hart van het park kunnen belangstellen op zondag 21 mei meer informatie over deze wedstrijd krijgen.
Meer informatie
De activiteiten in het park vinden plaats vanaf 14.00 uur. Meer weten over de stichting? En de activiteiten tijdens de Parkenmaand? Kijk dan op de website: www.stichting-oudeplantage.nl of op www.parkenmaand.nl.
Via: www.nieuwsbrievenrotterdam.nl
Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)
recent commentaar