Zaterdag 5 augustus was het voor de derde keer Troepvis Zaterdag. Elke eerste zaterdag van de maand gaan ambassadeurs van De Rotte Plasticvrij 2025 aan de slag om plezierrivier de Rotte en omliggende gebieden plasticvrij te krijgen. Bij de steiger aan het Noordplein konden ambassadeurs en andere belangstellenden opstappen op een van de boten van Plastic Whale (plasticwhalefoundation.com)  om plastic troep te vissen. Deelnemers haalden en visten in twee uur tijd ruim 20 kilo aan (plastic) zwerfafval op. Inclusief een verroeste step.

Hoewel de weermannen een regenachtige zaterdagochtend verwachtten namen deze zaterdag bijna 30 deelnemers deel. Jong en oud meldden zich bij de opstapplaats. Voor de allerjongsten was de Rotterdamse zeemeermin Aqua aanwezig om te vertellen over het plastic afval in de Rotte. De kinderen konden bij haar ook een glittertattoo krijgen. (instagram.com/petracosplay.rotterdam) Wandelaars konden vanaf de kade aan de slag met een afvalgrijper. Deelnemers die opstapten op een van de boten van Plastic Whale konden onder begeleiding van de schippers vanaf het water troep vissen. De boten van Plastic Whale zijn onder meer gemaakt van opgevist plastic en doppen.

De organisatie zoekt nadrukkelijk ook samenwerking met verenigingen en ondernemers langs de Rotte. Namen in een eerdere editie roeiers van Roeivereniging Rijnmond al deel, deze keer visten roeiers van Kano Club Rotterdam mee. (kanoclubrotterdam.nl) Bij restaurant Destino (restaurant-destino.nl)  konden wandelaars een afvalgrijper halen en in ruil voor een volle zak zwerfafval een ‘bakkie’ krijgen: een gratis consumptie als ‘Bakkie voor een zakkie’.

 

De volgende editie van Troepvis zaterdag vindt, vanwege deelname aan activiteiten tijdens de Wereldhavendagen, voor een keer plaats op de tweede zaterdag van de maand: 9 september. Dan kunnen ambassadeurs en geïnteresseerde ook weer tussen 11.00 en 13.00 uur opstappen op de Plastic Whale boot of kayaks bij het Noordplein. Zie: ookditisderotte.nl/de-rotte-plasticvrij

(ingezonden mededeling De Rotte Plasticvrij 2025)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.