Paul Dieudonné

ROTTERDAM – Hij hield het zelf niet voor mogelijk, maar het is toch gebeurd: Deze week verscheen het tiende deel in de succesvolle detectiveserie van de Nederlands-Canadese schrijver P. Dieudonné. In ‘Rechercheur De Klerck en de sluier van de dood’ voert de auteur weer een kleurrijke groep personages op. Een lijk van een vrouw die sprekend lijkt op Marilyn Monroe wordt gevonden in een kringloopwinkel in Kralingen. Het verhaal concentreert zich daarna op de Mathenesserdijk in het Rotterdamse stadsdeel Delfshaven. Daar wordt de Turkse eigenaar van een ijssalon verdacht van moord op de vrouw. Speciaal voor het behalen van het tiende boek in de De Klerck-serie schreef Dieudonné een extra dik deel.

Paul Dieudonné: “Ik herinner me nog goed hoe mijn uitgever mij in 2018 aanmoedigde een detectiveroman te schrijven à la Baantjer, maar die zich dan afspeelt in mijn geboortestad. Wat ik ervan verwachtte? Niet veel. Anderen vóór mij hebben getracht het kunstje van Baantjer af te kijken, maar echt van de grond kwam het nooit. Het tweede deel verscheen tijdens de eerste coronalockdown. De serie leek gedoemd te mislukken. Nu ligt er niet alleen een tiende deel van de De Klerck-serie in de winkel, het eerste deel heeft al een vijfde druk behaald. Ik voel me dankbaar jegens iedereen die dit mogelijk maakte. Als ik de kans krijg, wil ik nog een aantal deeltjes aan de serie toevoegen.”

Flaptekst: De Klerck en Klaver staan voor de meest ingewikkelde zaak in hun gezamenlijke carrière als het lijk van een jonge vrouw in een kringloopwinkel wordt gevonden. Doordat zij vrijwel geen kleding draagt, is haar identiteit moeilijk vast te stellen, ofschoon ze qua uiterlijk treffend lijkt op actrice Marilyn Monroe. Het spoor leidt naar de ijssalon van Emir Çelik in Delfshaven. De Turkse eigenaar heeft bonje met zijn vrouw, die hem verliet omdat zij hem verdenkt van overspel. Was de dode vrouw zijn minnares? En wat is de rol van zijn echtgenote, die zich in het nabijgelegen Hotel Hollywood verschuilt?

Over de auteur:  Paul Dieudonné (1960) groeide op in Nederland, maar emigreerde met zijn familie eind jaren zestig naar Canada. Zijn geboorteland is hij echter nooit vergeten. Dankzij de detectiveromans van A.C. Baantjer (1923-2010) bleef hij een band met Nederland houden. Dieudonné is als schrijver daarom sterk beïnvloed door deze beroemde Amsterdamse rechercheur en schrijver. Over Baantjers beroemde creatie De Cock schreef hij de biografie ‘Leven en werk van rechercheur De Cock’ dat verscheen ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Baantjer in september 2023.

Dieudonné schrijft zijn detectives vanuit de gedachte: Stel dat Appie Baantjer nóg een detectiveserie had geschreven… een serie die zich niet in Amsterdam, maar in Rotterdam afspeelt… Van eerdere delen in de serie verschenen herdrukken en de Zweedse uitgeverij Lind&Co brengt de luisterboeken op de markt.

Meer informatie over de auteur en zijn boeken is te vinden op www.rechercheurdeklerck.nl.

Inkijkexemplaar

‘Rechercheur De Klerck en de sluier van de dood’ is onder andere verkrijgbaar bij boekhandel Donner en bij boekhandel Van Rietschoten in Rotterdam-IJsselmonde.

Paperback | ISBN: 9789492715739 | 15,95 euro

E-book | ISBN: 9789492715746 | 7,95 euro

(Ingezonden mededeling)


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.