foto © Anne Claire de Breij

Op 18 september te zien in de Prinsekerk in Rotterdam

Precies 100 jaar nadat Der müde Tod van Fritz Lang in Berlijn in première ging, brengt vocaal ensemble Wishful Singing de zwijgende filmklassieker opnieuw tot leven.  Der müde Tod wordt in september en oktober 2021 in totaal 15 keer vertoond op groot scherm met live muziek uitgevoerd door Wishful Singing en percussionist Modar Salama. Speciaal voor deze filmvertoning componeerde Steven Kamperman spannende muziek die de film uit 1921 nieuwe betekenis geeft. Kaarten voor Der müde Tod zijn te bestellen via wishfulsinging.nl.

De expressionistische, romantische film, internationaal ook bekend onder de titel Destiny, is een reactie op de miljoenen doden die vielen door de Spaanse grieppandemie en door de Eerste Wereldoorlog. De film is nu 100 jaar later verbluffend actueel. In Der müde Tod geeft de Dood een vrouw drie kansen om haar geliefde uit de dood terug te halen en daarmee het lot naar haar eigen hand te zetten. Hierbij wordt ze geconfronteerd met bijna onmogelijke keuzes. De live uitgevoerde filmmuziek bij deze film van Fritz Lang, die onder meer Hitchcock en Steven Spielberg inspireerde, is een prachtige aanvulling. Een unieke ervaring!

Componist Steven Kamperman (1970) over zijn compositie: ‘Het verhaal van Der müde Tod is hartverscheurend, vol morele dilemma’s, maar uiteindelijk positief. De beeldtaal van de film is zeer rijk, met scènes in een Arabische medina, Venetië tijdens Carnaval en aan het keizerlijke hof in China. De muziek weerspiegelt uiteraard dit intense drama en de couleur locale, maar voegt ook een ijle onwezenlijke dimensie toe als het over het rijk van de Dood gaat. De vijf fantastische vocalisten van Wishful Singing zijn niet alleen live te horen, maar ook op tape, klinkend vanuit een elektronisch bewerkte ‘andere wereld’.

Tournee september & oktober 2021

Do 9 sept. – Vleuten, Torenpleinkerk (Voorpremière)
Vr 10 sept. – Emmen, Grote Kerk (Voorpremière)
Zo 12 sept.- Amsterdam, EYE Filmmuseum (Première)
Vr 17 sept.  – Den Haag, Church of our Saviour
Za 18 sept. – Rotterdam, Prinsekerk
Zo 19 sept. – Breda, Grote Kerk
Vr 24 sept. – Lierop, Heilige Naam JezuskerkZa 25 sept. – Deventer, Lebuïnuskerk
Wo 29 sept. – Leeuwarden, Grote of Jacobijnerkerk
Do 30 sept. – Groningen, Lutherse Kerk
Vr 8 okt. – Wijk bij Duurstede, Grote Kerk
Za 9 okt. – Vlissingen, Sint-Jacobskerk
Zo 10 okt. – Utrecht, Nicolaïkerk
Do 14 okt. – Zwolle, Academiehuis Grote Kerk
Vr 15 okt. – Doesburg, Martinikerk

Kijk voor tijden, kaartverkoop en meer informatie op wishfulsinging.nl.

Wishful Singing
Wishful Singing bestaat uit vijf klassiek geschoolde zangeressen met loepzuivere stemmen. Met grote passie en expressie zingen zij een brede waaier aan muziekstijlen, uiteenlopend van werken uit de renaissance en de barok tot volksmuziek en close harmony. Ook voeren zij graag hedendaags repertoire uit. In de afgelopen jaren betovert het ensemble haar publiek bovendien met de tijdloze schoonheid van het gregoriaans. Sinds de coronamaatregelen in maart 2020 van kracht werden, organiseert Wishful Singing verschillende online activiteiten om de verbinding met haar publiek te behouden. In 2020 bereikten de zangeressen in totaal meer dan 6.000 deelnemers met onlinecursussen. In 2021 ontwikkelden de zangeressen het programma Zing je sterk waarin zij Long Covidpatiënten met zang- en ademoefeningen ondersteunen bij hun herstel.