Dit jaar viert Dierenkliniek Kralingen haar 20-jarig jubileum. In die twintig jaar is er veel veranderd op het gebied van diergeneeskunde, merken Joke Dingemanse (links op de foto) en Frederique Kruidenier op. Samen runnen zij de dierenkliniek aan de Oudedijk 197b in Rotterdam-Kralingen. We spreken ze naar aanleiding van hun jubileum en hun kijk op de ontwikkelingen de afgelopen 20 jaar. 

Vroeger en nu
Joke en Frederique runnen de kliniek samen met hun tienkoppige team van dierenartsen en paraveterinairen. Begonnen op de Voorschoterlaan, bezitten zij nu een moderne praktijk aan de Oudedijk in Rotterdam-Kralingen. Naast de algemene zorg voor huisdieren bieden ze ook specialistische zorg zoals chirurgie, tandheelkunde, digitale röntgen en echografie.

”Ik denk dat onze kracht zit in het sterke team dat we samen hebben opgebouwd”, deelt Joke Dingemanse. “Daarnaast zijn we harde werkers en superkritisch op ons werk.”

Frederique Kruidenier vertelt trots: “We zijn gestart door een bestaande dierenkliniek over te nemen. Een aantal van ons team werkt al sinds het begin bij ons. Of als ze ons verlaten dan keren ze ook weer bij ons terug! Zo mooi om te zien hoe hecht ons team is geworden in al deze jaren.”

Twintig jaar geleden was er weinig aandacht binnen de studie Diergeneeskunde voor het ondernemerschap. “Tegenwoordig wordt er veel meer aandacht besteed aan ondernemen. Dat vind ik echt een goede ontwikkeling”, vertelt Joke. “Ook is het belangrijker geworden om tijd voor jezelf te nemen, daar was toentertijd echt geen aandacht voor. Dan was je eigenlijk altijd open en was het ook vaak nagels knippen op zondag. Vroeger hingen we de röntgenfoto’s nog aan de waslijn. Nu stop je een plaatje in de scanner en dan komt het er in de computer uit. Erg handig!”

Een huisdier kost geld
Het vak van dierenarts werd gezien als een roeping, net als reguliere arts of leraar zijn. We zagen ook dat mensen vanwege onze liefde voor dieren dachten dat de zorg voor hun huisdier gratis was. En dat liet je vaak zo. We werkten eigenlijk veel uren voor weinig geld. Nu komt er door de verzekeringen en de grotere ketens meer bewustzijn dat een huisdier hebben en de zorg daarvoor echt geld kost, aldus Frederique.

Huisdierenzorgplan en ziektekostenverzekeringen
Frederique: “Onze praktijk biedt een huisdierenzorgplan. Dat is een abonnement waarmee we klanten aan ons binden, met als doel de huisdieren, maar ook hun eigenaren goed te leren kennen.  Dat persoonlijke contact vinden wij prettig en werkt voor iedereen veel fijner, zowel voor patiënt als dierenarts.”

In Nederland zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om je huisdier, en zo jezelf, te verzekeren voor ziektekosten en zodoende kom je niet onverwacht voor hoge kosten te staan. “Ik vind dit een goede ontwikkeling dat verzekeren steeds gewoner wordt en wij kunnen zo altijd de beste zorg bieden. “Veelal krijgt de eigenaar deze zorgkosten vergoed”, aldus Joke.

Onderscheid
Volgens sector-specialisten is concurrentie van grote ketens de grootste bedreiging voor de gespecialiseerde dierenarts. Frederique vertelt: “De opkomst van de grotere ketens zorgt ervoor dat wij ons wel meer kunnen onderscheiden door bijvoorbeeld dat persoonlijke contact. Maar ook hebben we sinds kort een visitefiets waarmee wij huisdieren thuis kunnen bezoeken. Helaas staat dit project nu even stil vanwege de corona-maatregelen. Maar zodra het weer kan, gaan wij weer verder met visite rijden op de fiets. Dat is ook gelijk veel duurzamer dan je visites rijden met de auto.”

Meer pups
Wat beide dames opvalt is de grote toename van het aantal pups in corona-tijd. “Wij merken dat ook in onze praktijk, er komen veel meer pups binnen dan anders”, deelt Joke. “Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met de lockdown of het tegengaan van eenzaamheid. Heel begrijpelijk natuurlijk, maar nu alles weer wat lijkt te normaliseren en mensen wat vaker van huis zijn moet er ook nog voor deze dieren gezorgd worden. We hopen dat de mensen zich dat realiseren.”

Toekomst
“We hebben niet de ambitie om enorm te groeien. We kennen nu alle dieren die we in onze praktijk verzorgen en dat is heel waardevol. Daarnaast kennen en vertrouwen de klanten ons, ze weten dat wij geen onnodige onderzoeken zullen doen bijvoorbeeld. En juist die band vinden we zo waardevol en onderscheid ons van de grotere ketens. Dus dat zullen we altijd bewaken”, vertelt Frederique trots. Joke vult aan: “De mensen maken je praktijk en dat is iets waar we altijd alle aandacht voor zullen hebben. Ook zijn we een sterk team en dat houden we zo!”

Viering in corona-tijd
We willen al onze trouwe klanten betrekken om met ons het 20-jarig jubileum te vieren. Door het corona virus werd hier helaas roet in het eten gegooid en zijn we genoodzaakt onze plannen om te gooien. We hebben er nu voor gekozen om onze klanten een leuk presentje mee te geven na hun bezoek aan de praktijk.”, vertelt Joke ons. Ook doet de praktijk een donatie aan Stichting Zwerfkatten Rijnmond. Hier hebben Joke en Frederique sinds de oprichting van hun praktijk een warme band mee.

Over Dierenkliniek Kralingen
Dierenkliniek Kralingen geeft liefdevolle en deskundige zorg aan huisdieren. Naast algemene zorg biedt de kliniek ook specialistische zorg zoals chirurgie, tandheelkunde, digitale röntgen, echografie, endoscopie en opname. Om het bezoek zo prettig mogelijk te maken is er extra tijd en aandacht voor het huisdier en haar baasje.

dierenkliniekkralingen.nl


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.