screenshot©rijnmond.nl

Het is een opvallend duo dat je tegen het lijf kan lopen in de straten van Rotterdam-Oost: valkenier Sancho (37) en zijn roofvogel Superior (6,5). Vooral in Kralingen bij het bos zijn ze vaak te vinden omdat een roofvogel nou eenmaal moet vliegen. “Ze gaat in principe altijd met mij mee. Waar het maar kan.”

Het is een druilerige middag op het Oostplein. Onder een afdak staat Rotterdammer Sancho en op zijn linkerarm roofvogel en jachtpartner Superior. De scherpe klauwen van Superior knijpen in de handschoen van Sancho. Ze zijn hier omdat Sancho even verderop een afspraak heeft, en dan gaat Superior gewoon mee. Tijd voor een nadere kennismaking.

Mooie vogel heb je op je arm.
“Dank je. Het is een woestijnhavik. De Mexicaanse soort en kan tot dertig jaar oud worden. Ze leven voornamelijk in woestijnen en zitten op cactussen. Soms zitten ze op elkaar om meer te zien van het jachtgebied.”
“Het is een jachtvogel en ik jaag ermee op konijnen en fazanten. Het is het einde van het jachtseizoen, dus we zijn aan het afbouwen. Dit is gedeeltelijk mijn werk.”

Een valkenier is een persoon die jaagt met een roofvogel. Er is een valkeniersakte – een soort jachtakte – nodig om te kunnen jagen. In Nederland zijn een paar honderd valkeniers actief en volgens Sancho in de regio ongeveer een handvol.

Hoe kom je erbij om valkenier te worden?
“Ik heb altijd roofdieren en vogels gehad. Een dier met vleugels dat ook jaagt spreekt me aan. Deze vogel staat op de top van de voedselketen en heeft echte vrijheid.”
“Momenteel laat ik haar hier op het Oostplein niet vliegen vanwege de tramleidingen. Een jachtvogel die jaagt, mag in de bebouwde kom niet los. Daarom is ze aangelijnd.”

Sancho loopt vaak met zijn roofvogel aan de arm door de stad: ‘Het spel tussen roofdier en prooi is het mooiste wat er bestaat’

Neem je haar altijd mee de stad in?
“Ze gaat in principe altijd met mij mee. Waar het maar kan.”

Kan je het als een huisdier zien?
“Ze is geen huisdier maar mijn jachtpartner. Je kan niet zomaar een roofvogel in huis hebben. Er komt veel bij kijken, je moet ze bijvoorbeeld elke dag wegen. Ze moet een gps-tracker bij zich hebben zodat ik haar op Google Maps kan vinden. Ze is geen huisdier maar mijn jachtpartner’

Je zegt jachtpartner, dan heb je wel een bijzondere band met die vogel.
“We hebben een verbond gesloten. We jagen samen – waar ik dat precies doe hou ik trouwens liever geheim. Honden hebben roedels, onze band is vergelijkbaar met de band van honden in een roedel.”

Wat is voor jou het mooiste aan jagen?
“Het is een win- of verliessituatie. Het spel tussen roofdier en prooi is het mooiste wat er bestaat. Want het gaat over overleven. Dat is hoe de natuur het bedoeld heeft: eten of gegeten worden.”

Dit is deels jouw werk, hoe werkt dat? Kan ik jou inhuren om konijnen te verjagen bijvoorbeeld?
“Dat kan. Maar ik heb liever dat ze echt de prooi kan bemachtigen en niet om weg te jagen.”

Weet je ook wat zij denkt?
“Dat vraag ik me ook af. Je kan heel veel aflezen aan haar lichaamstaal. Nu is ze rustig. Vanavond – als het weer gunstig is – ga ik met haar op jacht.”

Bron: www.rijnmond.nl