• Feestelijke opening door jubilerende vrijwilligers in Kralingse Bos

Op zaterdag 2 november organiseert Landschapsbeheer Zuid-Holland voor de dertiende keer de jaarlijkse Natuurwerkdag in Zuid-Holland. Dit jaar opent Marius Huender, de voorman van de jubilerende vrijwilligergroep Kralingse Bos, de Natuurwerkdag in Zuid-Holland. Op de Natuurwerkdag krijgt het landschap in het hele land een flinke opknapbeurt. Vorig jaar waren in Zuid-Holland ruim 1400 deelnemers actief. We gaan in onze provincie dit jaar samen aan de slag op meer dan 40 locaties.

In het Kralingse Bos in Rotterdam opent Marius Huender, coördinator van de vrijwilligersgroep Kralingse Bos, op zaterdag 2 november om 10.00 uur officieel de Natuurwerkdag in Zuid-Holland. Dit jaar viert de vrijwilligersgroep zijn 10-jarig bestaan. Op zaterdag 2 november nodigen zij iedereen uit om mee te helpen met het herstel van een lange boszoom. Met werkzaamheden als zagen, knippen, slepen en ecowallen bouwen. Mooie oude bomen worden weer zichtbaar. Er komt meer licht in het bos, waardoor de variëteit van planten, bomen en dieren weer toeneemt.

Uit vrije wil
Vrijwilligersgroep Kralingse Bos, bestaande uit 30 vooral Rotterdammers van jong en oud, is opgericht in 2003. In dat jaar startte de groep in eerste instantie met het overzetten van padden en kikkers langs het voet- en fietspad naast de toen net gegraven poelen. Tegenwoordig is het werkterrein het gehele bos, 200 hectare groot. De vrijwilligers voeren allerlei werkzaamheden uit die anders niet of kwalitatief minder gedaan kunnen worden. Marius vertelt: “Het is heerlijk om in de natuur te werken en resultaten te zien. In een gezellige, ongecompliceerde sfeer, zonder bureaucratie en verplichtingen. Gewoon uit vrije wil!”

Kralingse bos 550

Handje meehelpen
Het landschap is van ons allemaal, maar het onderhoud gaat niet vanzelf. Daar is veel voor nodig. In Zuid-Holland werken jaarlijks meer dan 2200 vrijwilligers regelmatig aan het onderhoud van hun groene leefomgeving. Op zaterdag 2 november kun je zelf ook een handje meehelpen. En van dichtbij kennismaken met het landschap waarin je woont, werkt en/of recreëert. Je kunt ervaren hoe leuk het is om samen met anderen een paar uurtjes te werken aan een mooi stukje natuur. Doe ook mee en kijk op www.natuurwerkdag.nl voor een locatie in de buurt.

Aanmelden
Je kunt je nu al opgeven voor wat misschien wel het leukste zaterdaguitje van het jaar is. Ervaring is niet nodig! Kijk voor meer informatie over locaties, (kinder-) activiteiten, maatschappelijke stages en aanmelding www.natuurwerkdag.nl.

Landschapsbeheer Zuid-Holland
Landschapsbeheer Zuid- Holland organiseert de Natuurwerkdag in Zuid-Holland in samenwerking met Landschapsbeheer Nederland, het Zuid-Hollands Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Scouting Nederland en wordt ondersteund door IVN vereniging voor natuur- en milieueducatie, Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN), ANWB en KNNV vereniging voor veldbiologie.

De Natuurwerkdag wordt mede gefinancierd door de provincie Zuid-Holland en de Nationale Postcode Loterij.

(ingezonden mededeling Landschapsbeheer Zuid- Holland)