Toelichting
Tijdens zijn lezing geeft Pim van Lommel een schets van de belangrijkste ontdekkingen op het gebied van bijna-dood-ervaringen en – belangrijker nog – stuurt hij aan op de prangende vragen die het oproept over ons bewustzijn.

Is er zoiets als leven na de dood? Bestaat er een ziel? En waar blijft je bewustzijn als je hersenen uitvallen? Dat zijn de vragen die centraal staan in de lezing van Pim van Lommel, cardioloog en auteur van het boek ‘Eindeloos Bewustzijn. Een wetenschappelijke visie op de bijna-dood ervaring’.

Het onderzoek naar bijna-dood-ervaringen confronteert ons volgens Van Lommel met de beperkingen van onze huidige medische inzichten over ons bewustzijn. Want hoe is het mogelijk dat mensen een helder bewustzijn kunnen ervaren, met herinneringen vanaf de vroegste jeugd, met helder nadenken, met emoties, met gevoel van zelf identiteit, en soms met een vorm van waarneming buiten en boven het lichaam, op het moment dat de hersenen (tijdelijk) niet meer functioneren, met een vlak EEG?

Pim van Lommel

Pim van Lommel – Foto Studium Generale

Pim van Lommel (1943) studeerde geneeskunde in Utrecht, waar hij in 1976 zijn specialisatie cardiologie afrondde. Hij werkte bijna dertig jaar als cardioloog in het Arnhemse Rijnstate Ziekenhuis en raakte in die periode gefascineerd door de ervaringen van patiënten die een hartstilstand hadden overleefd.

Zijn onderzoek naar bijna-dood-ervaringen is in academische kringen niet onomstreden, maar resulteerde onder meer in een publicatie in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet (in 2001) en de uitgave van het boek Eindeloos Bewustzijn (2007), waarvan internationaal inmiddels meer dan 175 duizend exemplaren verkocht werden.

Tijdens zijn lezing geeft Pim van Lommel een schets van de belangrijkste ontdekkingen op het gebied van bijna-dood-ervaringen en – belangrijker nog – stuurt hij aan op de prangende vragen die het oproept over ons bewustzijn.

Dit programma is onderdeel van de  tweewekelijkse lezingenserie ‘Doodgewoon’ en wordt georganiseerd door Studium Generale & Erasmus Cultuur, Capita Selecta (MFVR) en prof. Gert-Jan Kleinrensink.

‘Eindeloos bewustzijn’:  Lunchlezing in de serie DOODGEWOON
Dinsdag 7 mei, 12.30 – 13.30 uur (met aansluitend discussie 13.30 -14.00 uur)
Collegezaal 4, Erasmus MC, gratis (incl. broodje)