Een van mijn leeftijdgenoot-vrienden, gepensioneerd medisch specialist maar op zijn manier nog net zo actief als ik, kreeg de uitnodiging om een medisch-wetenschappelijk artikel, een redactioneel commentaar te schrijven over de toekomst van de geneeskunde. Ik ga op gepaste afstand een beetje meedoen en noteer een paar punten.

  1. Uitgangspunt: voorspellen is een drieledig proces: (1) IK voorspel: subjectief , (2) ik oriënteer mij op wat ik van ANDEREN geleerd heb over waarschijnlijkheden en daaromtrent: intersubjectief. Subjectief en intersubjectief zijn wisselvallig, emotioneel/gevoelig tussen hoop en vrees. (3) ONBETWISTBAAR ZEKER VERANDERT onophoudelijk alles. De geneeskunde zal morgen en alle andere volgende dagen zeker feitelijk meer of minder anders zijn: objectief.
  2. Ik kan dus alle kanten op. Om de ruimte in De Ster creatief te gebruiken selecteer ik één scenario dat ik zelf denk dat goed zou zijn.
  3. Dat is het motief van de zelfredzaamheid en het drieledige mensbeeld volgens Rudolf Steiner. Daarin verloopt alles onophoudelijk in ritmische bewegingen.
  4. Een goed voorbeeld is de alternatieve visie op hart en bloedbeweging. Daarin is de pompwerking van het hart secundair. Primair is een ritmisch bewegelijkheid van het hart-bloedvaten-bloedbeweging-systeem als geheel.
  5. Die kan geïllustreerd worden aan de werking van een speciaal voor het doel van illustratie en uitleg geconstrueerde variant van de hydraulische vijzel. Daarin is de krachtwerking ‘ingebouwd’ in de specifieke dynamiek van de beweging.
  6. Links boven in A is een grote hoeveelheid water. Dat stroomt door de zwaartekracht omlaag. Bij B komt het in een horizontaal liggende buis. Bij C stuit dit water op een ventiel dat heel even open gaat zodat een beetje water eruit stroomt. Een oogwenk later klapt het ventiel weer dicht en het water stroomt verder. Bij de twee sterretjes rechts onder wordt het water door de impetus (impuls) die het nog heeft omhoog gedreven (beter gezegd: beweegt het water zich uit zich zelf omhoog). Bij F bereikt het een hoger niveau dan het bij A had.
  7. Vermelding verdient in dit verband de Poolse hartchirurg Leon Manteuffel-Szoege (1904-1973). Hij was enerzijds de grondlegger van de hartchirurgie, anderzijds een overtuigd ‘promotor’ van wat ik hierboven in mijn eigen simpele kort-door-de-bocht bewoordingen heb samengevat.
  8. In combinatie met verschillende aanvullingen in het antroposofisch therapeutisch assortiment zou deze visie een grote vooruitgang in de cardiologie kunnen bewerkstelligen.

Hugo Verbrugh


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.