Een man was op jonge leeftijd smoorverliefd op een meisje. En het mooie was dat het meisje smoorverliefd was op hem. De eerste verliefdheid is vaak diepgaand en heftig. Die is zo intens, dat je je bijna niet kan voorstellen dat daar ooit een eind aan kan komen. Je zit zo in een bubbel dat je bijna denkt dat het leven stopt als die bubbel barst. En dat overkwam deze man. Hij hield zo intens veel van dit meisje, dat hij niet had kunnen vermoeden dat daar op een gekke manier een eind aan zou komen. Hij woonde nog thuis bij zijn ouders in Paramaribo – Suriname. Toen hij op een goeie dag zijn meisje naar zijn huis wilde brengen, dacht hij: weet je wat, ik ga mijn ouders eerst voorbereiden op dat meisje waar ik gek op ben. Hij begon vol enthousiasme te vertellen over haar.

De generatie ouders van lang terug was heel streng en het gekke was dat de kinderen van toen alles deden wat de ouders zeiden en het allemaal klakkeloos opvolgden. Ik moet zeggen over die generatie, als ik luister naar de vele verhalen, hun arrogantie raakte kant noch wal en dat heeft voor veel verdriet gezorgd. Ik kan ze het aan de andere kant niet echt kwalijk nemen. Want wat je niet hebt gehad in je eigen opvoeding kan je zelf niet doorgeven. En ik vermoed dat ze ook heel veel autoritair gedrag hebben meegekregen en dat klakkeloos hebben doorgevoerd in hun eigen gezin. Ze hebben geen idee van wat voor schade ze soms hebben aangericht. En weet je wat het gekke is? Als ouders zich iets meer in hun kinderen hadden verdiept, dan hadden ze een hoop schade kunnen voorkomen. Genoemde man had dus buitengewoon veel verdriet nadat hij zijn ouders had verteld over zijn grote liefde. Die ouders vonden haar niet goed genoeg voor hun zoon.

Het lastige is dat zo een kind op dat moment moet kiezen tussen de grote liefde en de family. En als je jong bent en nog afhankelijk van je ouders, weet je al waar die man voor koos. Hij koos voor zijn ouders en dacht dat hij daar goed aan deed maar intussen zat hij wel met een totaal gebroken hart. Niet gewoon verdrietig, hij ging door een hel. Hij is daardoor dat meisje nooit vergeten. Hij moest natuurlijk door en ging zo goed en zo kwaad als het kon door met leven. Zijn grote liefde raakte op de achtergrond. Intussen vertrok hij naar Nederland. Dat was de tijd dat vele Surinamers naar Nederland vertrokken. Zo ook deze man. In Nederland zette hij zijn leven voort en heeft andere dames leren  kennen. Hij heeft zelfs twee  huwelijken achter de rug met, je gelooft het niet, tien kinderen in totaal.

Bij zijn laatste vrouw kabbelde het leven voort. Zo nu en dan schoot dat verhaal door zijn hoofd over zijn grote liefde. Hij is haar in de loop der jaren nooit vergeten en heeft vaak aan haar gedacht. En als hij aan haar dacht, vroeg hij zich af hoe het haar vergaan was. Het gekke is dat gedurende zijn laatste huwlijk hij steeds vaker aan zijn grote liefde dacht maar het met niemand kon delen. Het was zijn grote geheim waar hij mee rondliep, dat hij ooit oud had willen worden met haar. Het huwelijk waar hij op dat moment in zat ging niet lekker. Juist daarom werd dat verlangen steeds heftiger. En je gelooft het niet, in die periode was hij een keer op Facebook. Hij zag dat hij een vriendschapsverzoek van iemand kreeg. Hij opende het als ieder ander verzoek, zonder verwachtingen. En warempel! Je raadt het al, ja, geloof het of niet, hij kreeg bijna een hartverzakking. Het was zijn grote liefde! Ja echt. Het bleek dat ze zelf ook een heel leven acher de rug had met een man en een aantal kinderen die zelfs het huis al uit waren. En op een of andere manier bleef deze man altijd in haar gedachten. Hij bleek eigenijk nooit te zijn weggeweest uit haar gedachten.

Het was voor hun beiden alsof de tijd stil was blijven staan. Ze appten veel met elkaar en belden veel om over zichzelf te vertellen, over hoe hun leven was gegaan. Maar waar het vooral over ging was dat ze elkaar al die jaren hadden gemist en het bleek dat ze nog steeds even veel van elkaar hielden als toen. Je begrijpt dat ze beiden dachten: nu mogen we zelf beslissen, wij gaan elkaar niet meer kwijtraken. Wij laten ons door niemand meer tegenhouden. Wij gaan onze liefde achterna. Zij woonde nog in Suriname. Hij in Nederland. Hij heeft een reis naar Suriname geboekt. De bedoeling was dat hij alleen kwam kijken om te kijken of die liefde nog zo intens was als vroeger.  En daarover was geen twijfel mogelijk. Het bleek dat ze nog steeds intens verliefd waren. En ze beloofden elkaar nooit meer los te laten. Want inmiddels zijn ze rond de 65 jaar. Ja, 65 jaar. hij heeft er geen gras meer over laten groeien. Tegen de wens van anderen, helaas, hebben ze beiden hun huwelijk opgegeven.

Hij is intussen al een paar keer naar Suriname afgereisd om hun verloren tijd zoveel mogelijk in te halen. Hij moet nog twee jaar werken voor hij met pensioen kan in Nederland. Hij gaat dat nog even afmaken en verhuist daarna voorgoed naar Suriname, naar zijn grote liefde. Een huwelijk zit in de planning. Van de jaren die nog resten hopen ze zoveel mogelijk samen door te brengen. Ik ben zo blij voor deze twee zielen! Happy end, uiteindelijk.

Lita Gunther


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.