Het komt er helaas weinig van, maar ik ben eigenlijk een ontzettende liefhebber van spelletjes. En ik wil graag winnen. Deze ‘kwalijke’ eigenschap bepaalt of ik een spelletje wil spelen. Ik heb kennissen die het totaal niet uitmaakt of ze winnen, maar daar wil ik echt niet mee spelen. Ik wil de triomf of de teleurstelling proeven als het spel is afgelopen. Maar nu zijn er spellen waarbij het niveauverschil heel groot kan zijn. Zoals bijvoorbeeld bij schaken. Voor mijn kinderen is het niet leuk om met mij te spelen, omdat ik altijd win en voor mij is het niet leuk om met enkele van mijn vrienden te spelen, omdat die altijd van mij winnen.

Daar is nu wat op gevonden: het Raindrop Chess, eigenlijk een schaakspel met een ingebouwde toevalstreffer, een soort dobbelsteen. Ook met Raindrop Chess scheelt het natuurlijk wel of iemand goed kan schaken, maar dan kan je toch nog wel eens winnen van een sterkere speler. Ik heb het gespeeld en het is een heel bijzondere ervaring. Soms denk je sterk te staan, maar verlies je toch of andersom. Op zaterdag 28 september is de ‘Denksportdag’ in Humanitas aan het Bergwegplantsoen 10, vanaf 12.00 uur. Daar zal Raindrop Chess worden gedemonstreerd en gespeeld. Heel interessant hoe een spel kan veranderen, door een paar wijzigingen in de spelregels. U moet echt komen kijken!

Raindrop Chess - Jacques Beket