Vorige week werd het rustig alsmaar voortkabbelende binnenlandse politieke landschap opeens opgefleurd door een onverwachte gebeurtenis. Sywert van Lienden, bekend in binnen- en buitenland van zijn weergaloze successen met mondkapjes en zo, stond voor de rechter.

Over hem en zijn zaken ben ik hier kort. 20 mei 2023 heb ik uitvoerig over hem geschreven in De Ster. Hij is het prototype van het psychiatrische ziektebeeld pseudologia phantastica: desteronline.nl/het-ziektebeeld-pseudologia-fantastica – lees maar na; wat vorige week in de media over hem verscheen, past prima in dat beeld. Mijn stukje van vandaag gaat over iets en iemand anders.

Het gaat over de heer De Jonge, Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. U weet wie ik bedoel; ik duid hem, heel ongebruikelijk, hier aan zonder zijn voornaam erbij te noemen. Die naam is voor mij zó intiem dat ik die niet uit mijn toetsenbord krijg.

Dhr. De Jonge dus, * Bruinisse 1977; hij was van 2017 tot 2022 verantwoordelijk voor de bestrijding van de corona-uitbraak in Nederland.

Ik heb twee items over hem en zijn werk en functie. In beide gaat het over de vraag in hoeverre niet zijn hele leven en carrière een zaak was van blauwtjes lopen.

Het eerste item haal ik uit NOS Nieuws•donderdag 26 oktober 2017, 17:07•Aangepast dinsdag 31 oktober 2017, 07:34: ‘Ophef over de witte schoenen van minister De Jonge op het bordes: De allereerste foto van koning Willem-Alexander met het nieuwe kabinet is gemaakt. Op de kleurrijke bordesfoto stond de koning in het midden, met (voor de kijkers) links van hem premier Rutte en rechts van hem vicepremier De Jonge. De mannen hadden allemaal een blauw pak aan en bij de vrouwen overheersten de kleuren blauw, paars en rood. Maar hebben velen het vandaag niet over de foto zelf, over de beëdiging of over de nieuwe kabinetsplannen. Nee, de discussie op sociale media gaat voor een belangrijk deel over de witte schoenen met bloemetjes van De Jonge … . Is dat dan echt zo noemenswaardig? “Die witte schoenen moet je gewoon echt niet aandoen!”, vindt etiquette-expert Reinildis van Ditzhuyzen. De dresscode voor de bordesfoto is tenue de ville. Letterlijk betekent dat stadskledij. Deze stijl wordt vaak voorgeschreven bij bruiloften en openingen en is netjes, maar niet te chic. Tenue de ville wordt bij vrouwen vaak geassocieerd met lichte (pastel)kleuren en bij mannen met een effen blauw of grijs pak. Maar mag dan niet iedereen dragen wat hij of zij zelf wil? Nee, zegt Van Ditzhuyzen. “De koning nodigt je uit, dus je moet gehoorzamen aan wat hij wil. Er was een kledingvoorschrift: tenue de ville. Zijn witte schoenen tenue de ville? Nee.” Dat is, concludeer ik (HV), duidelijke taal die schril afsteekt bij het gangbare gezwets en gezever dat wij nu al maandenlang uit ‘Den Haag’ opgeditst krijgen.

Rotterdam, 6 november 2020. Hugo de Jonge aanwezig bij landelijke aftrap voor XL-teststraten bij Rotterdam The Hague Airport in Rotterdam. Foto afkomstig van Wikimedia Commons / Ministerie van Defensie.

Het tweede item haal ik uit een site over petities. ‘Onderzoek Hugo de Jonge als kandidaat-burgemeester van Rotterdam – 269 ondertekeningen – Hugo de Jonge wordt genoemd als nieuwe burgemeester van Rotterdam. Gezien zijn twijfelachtige reputatie als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens de coronauitbraak (2019-2022) verzoeken ondertekenaars eerst een uitgebreid antecedentenonderzoek.’

Ik (HV) beraad mij.

Hugo Verbrugh


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Dit veld is vereist.
Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.