Voor mijn generatie is er veel veranderd. In de oorlogstijd, toen ik opgroeide, bleef je in je eigen buurt om boodschappen te doen. De winkels waren om je heen. In de Ketenstraat, waar ik op nummer 57 ben geboren, was naast ons de bakkerij en winkel van Steylen. Aan de andere kant schoenmaker Treffers en twee huizen verder de ansichtkaarten- en tijdschriftenwinkel van Kret.

Om de hoek in de Blaardorpstraat twee pakhuizen van Ab en Koos, met aardappelen en ijswafels. Daarnaast waterstoker De Jager, waar mijn moeder de boodschappen haalde. Daarnaast café Versnel, waar mijn familie haar ontspanning had. Achterin de zaak  was een klein zaaltje  waar de accordeonisten De Drie Jacksons repeteerden. De vader van Corrie van Gorp was een van hen en ook de vader van zanger Wim Koopmans. De familie van Wim Koopmans had een paardenslagerij op de Vlietkade 54. Deze straat lag in het verlengde van de Vlietlaan kwam uit op de toen nog zo geheten Gedempte Slaak.

Naast de slagerij zat voor de oorlog op Vlietkade 50 een tijdschriftenwinkel waar joodse mensen in zaten. Een van hun dochters zat bij mij in de klas. Wij hebben elkaar na de oorlog nooit meer teruggezien.

Op Vlietkade 48 zat de groentezaak van Stef Deursen, de man van de moppen. Hij was altijd vrolijk en zijn vrouw en kinderen hielpen altijd mee in de winkel. Deze straat is verdwenen omdat bij de stadsvernieuwing de straat  bij de Schinkelstraat is getrokken. Het bestuur van buurtvereniging Vredenoord ging een bloemetje brengen voor de sloop (zie de foto: links zijn vrouw Stef en dochter, rechts ikzelf en Mien van Gelder).

Er waren nog veel meer winkels in onze buurt maar ook bekende voetbalfamilies, zoals de oma en opa van Rob Jacobs in de Blaardorpstraat. Rob schrijft nu nog steeds in het AD over voetbal.

Alles verandert. Later woonde ik op de Gerdesiaweg, vlakbij de stad en ging ik heel veel op de fiets via de Slaak naar de stad en de Koopgoot wat kopen voor de kleinkinderen en mijzelf.

In Kralingen ging ik naar Den Toom op de Oudedijk, ook dat is veranderd. En nu in Berkel en Rodenrijs, waar ik bij mijn familie woon, worden de winkels groter en moeten die makkelijk met de auto bereikbaar zijn. Want alles is groot verpakt zoals mandarijnen, 2 halen 1 betalen. Dit is wel wat veel voor als je alleen bent. Gelukkig kan ik met alle tijden meegaan en is het leven mooi.

Greet Wijs


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.