Bij de Turkse vereniging Versam in Rotterdamse Zaagmolenstraat zijn maandagnacht zo’n twintig ruiten ingegooid. De nacht ervoor was er al brand gesticht.

Op camerabeelden is te zien hoe een groep mannen rond 01.15 uur uit twee auto’s en een busje stapt, even rondkijkt en daarna de ramen kapot slaat. Dat gebeurt met stenen en honkbalknuppels. De hele actie duurt ongeveer anderhalve minuut.

In het Turkse centrum wordt gezegd dat er inmiddels mensen zijn opgepakt voor de vernielingen. De politie kan dit nog niet bevestigen, omdat er dinsdag tot 15.00 uur gestaakt wordt voor een betere cao.

Kalmte
Na een grote demonstratie van Turken tegen de Koerdische PKK, zondag, zijn de spanningen tussen de groeperingen in Rotterdam flink opgelopen. Direct na de protestmars ontstond een dreigende situatie bij een Koerdisch centrum in de Van Helmontstraat.

Turkse demonstranten zwaaiden daar met vlaggen en er zouden tekens zijn gemaakt van de extreem-rechtse Grijze Wolven. Later volgde de brandstichting in de Zaagmolenstraat, waar afgelopen nacht dus ook de ruiten sneuvelden.

Burgemeester Aboutaleb deed gisteren een oproep aan Turken en Koerden om de kalmte te bewaren.

UPDATE: De politie heeft drie mannen aangehouden voor de vernielingen aan het pand van de Turkse vereniging Versam in de Rotterdamse Zaagmolenstraat. In de nacht van maandag op dinsdag werden zo’n twintig ruiten ingegooid.

Korte tijd later wist de politie de drie in de omgeving aan te houden. Het gaat om twee 31-jarige Hagenaars en een 26-jarige Rotterdammer. Of de mannen een Koerdische achtergrond hebben, wil de politie niet zeggen. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging en zitten nog vast.

Honkbalknuppels
Op camerabeelden is te zien hoe een groep mannen rond 1:15 uur uit twee auto’s en een busje stapt, even om zich heen kijkt en daarna de ramen kapot slaat. Dat gebeurt met stenen en honkbalknuppels. De hele actie duurt ongeveer anderhalve minuut.


Video RTV Rijnmond

De nacht ervoor was er al brand gesticht in het Turkse buurthuis in Rotterdam. Voor deze actie is voor zover bekend nog niemand opgepakt.

Meer doelwitten
Ook in de Filips van Bourgondi√ęstraat in Schiedam is een Turks centrum doelwit geworden van vernielingen. Er werden net als in Rotterdam dinsdagochtend vroeg ramen van het pand ingegooid.

Kalmte
De spanningen tussen diverse groepen in Rotterdam zijn behoorlijk opgelopen na de grote demonstratie van Turken zondag tegen de Koerdische PKK. Een paar duizend mensen deden mee aan de betoging.

Burgemeester Aboutaleb heeft deze groepen opgeroepen hun kalmte te bewaren en vooral met elkaar in gesprek te blijven.

Via: RTV Rijnmond

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)