Rotterdam krijgt een nieuw evenement. Op zondag 15 september zal het Schuttersveld in Crooswijk bruisen van bewonersinitiatieven, sport, muziek, gedichten en verhalen over de wijk. Het wordt een feest dat bol staat van ‘burgerkracht’.

Actieve bewoners zijn de ‘schutters’ van vandaag: beschermers van hun buurten en wijken door daar zelf verantwoordelijkheid te nemen. Het Schuttersfeest Crooswijk staat dan ook helemaal in het teken van deze moderne ‘schutterij’. Bewonersgroepen laten zich de gehele dag zien op de Wijkmarkt en vertellen over hun buurtprojecten.

Podium en ‘Parels’ – Op het podium opent portefeuillehouder Paulette Verbist (deelgemeente Kralingen-Crooswijk) om 13.15 het Schuttersfeest Crooswijk. Daarna barst een doorlopend spektakel los met diverse muziek en andere optredens. Na de optredens worden de ‘Parels van Kralingen-Crooswijk’ bekend gemaakt door de deelgemeente. Dit feestelijke gebeuren vindt plaats om 17.00 uur, met aansluitend om 18.00 uur een gezamenlijk wijkdiner met 70 actieve bewoners op het Schuttersveld.

Sport – Sparta had ooit in Nieuw Crooswijk haar eerste eigen speelveld. Ook na de verhuizing van Sparta naar Spangen werd er nog generaties lang op het Schuttersveld gevoetbald. Tegenwoordig zijn er sportveldjes die volop door jeugd wordt gebruikt. Met hulp van Excelsior 4 all en TOS worden de Cruyff en Krajicek courts op 15 september gebruikt voor een veelzijdig sportprogramma met voetbal, tennis, baseball en zumba.

Schutterij.Kolonel Blankenheim -Rdamse SchutterijKinderen maken vaandels – Bij Speeltuin Vereniging Crooswijk vinden kinderactiviteiten plaats. Zo geeft Carole Hietbrink een workshop waarbij kinderen vaandels maken, helemaal in het teken van de vroegere schutterij. Het eerste vaandel wordt tijdens de opening door Paulette Verbist opgehangen.

Wijkhistorie – Het Schuttersveld in Crooswijk is een plein met geschiedenis. Sinds 1864 exerceerde de Rotterdamse Schutterij er, later gevolgd door het Korps Mariniers. Sparta speelde er en ook de allereerste voetbalinterland van het Nederlands Elftal vond hier plaats. Bewoners kunnen op het terras van Rotterdam Vertelt hun verhalen over het Schuttersveld en omgeving kwijt. Een expositie over de rijke geschiedenis van het Schuttersveld dient als inspiratiebron.

schuttersfeest_logo_rgb

schuttersfeestcrooswijk.wordpress.com

Het Schuttersfeest Crooswijk is een feest voor en door bewoners. Het feest is een onderdeel van het project ‘Van Schutterij tot stadswacht. Hoe zorg jij voor je stad?’, een initiatief van Ron Blom, Willem van Hest en Dik Vuik. Het Schuttersfeest Crooswijk wordt geproduceerd in samenwerking met Davidson Rodrigues (JWT Produkties).

Schutterij.Mariniers exerceren op Schuttersveld