Twee levens lang in de horeca

Nog nooit gegeten in Eetcafé De Steek? “Op vrijdag 27 september kunt u daar voor ’t laatst genieten van overheerlijke gerechten”,  zegt kok Koos van Hecke. Hij en zijn partner Sylvia Van Hecke-Oostveen stoppen met De Steek per 1 oktober a.s.

Donderdag 29 augustus jl., omstreeks het middaguur, zitten Koos en Sylvia in het zonnetje, voor De Steek. Koos voelt zich een beetje brak, want het was de avond tevoren ‘ernstig gezellig’ geworden in De Bank (restaurant-wijnbar) in Capelle aan den IJssel. De broer van Koos en diens vrouw hadden hem en Sylvia uitgenodigd voor een ‘High Wine’ aldaar, als verjaardagscadeautje. Koos wordt op woensdag 25 september 64 jaar. Weer een feestje?

Standvastig
Sylvia (62 jr.) en Koos leerden elkaar kennen in De Nachtegaal, pannenkoekenhuis in het Kralingse Bos en zijn 12 jaar bij elkaar. Koos moest daar wel zijn best voor doen: ‘Sylvia is een standvastig typetje.’ Ze wonen in de buurt van De Steek, in de Adamshofstraat. De roots van Koos liggen in Zeeuws-Vlaanderen maar hij groeide op in Rotterdam-Zuid. Sylvia is ‘van de Binnenweg’ en werd geboren aan de West-Kruiskade. Beiden zitten nagenoeg hun hele werkende leven in de horeca. Koos doorliep als jongeling de ‘Katholieke Horeca en Banketbakkers Vakschool Zomerhof’ in Rotterdam  (4 jaar dagschool, 3 jaar leerlingstelsel) en was leerling-kok in Hilton-Rotterdam. Daarna volgden vele keukens. Op zijn lauweren rusten gaat hij niet, want tijdens de High Wine heeft hij maar meteen gesolliciteerd. Sylvia begon als 15-jarig meisje in een speelgoedzaak en kwam na bioscoop Cinerama terecht in King Charles II (bar) aan de Eendrachtsweg. Zo min als Koos wil Sylvia ermee stoppen. Ze wil nog graag in een dagzaak werken. “Ik zie het wel.”

Koos en Sylvia van De Steek

Ochtendjas
Ruim 8 jaar geleden begonnen Sylvia en Koos met De Steek. Daarvoor had Koos al twee winterseizoenen gewerkt op dezelfde locatie, die toen nog ’t Hoekje heette. Hij is er nog verbaasd over hoe gemakkelijk de financiering rond kwam. Eigenlijk was er nooit rottigheid in De Steek, slechts twee keer moest iemand eruit worden gezet. Na anderhalf jaar werden de twee gokkasten eruit gegooid. Die pasten niet in een zaak als De Steek. Dikwijls onstonden er spontaan feestjes maar tot echte overlast leidde dat zelden. Koos herinnert zich de bovenbuurman die zich ooit meldde aan de bar, gehuld in ochtendjas en op slippers. Of het allemaal wat zachter kon? “Ik heb morgen een tentamen’.

V.l.n.r. Sylvia en de bardames Angelique en Layla

Slag bij Waterloo
De herinnering aan ‘De Slag bij Waterloo’, door plaatselijke studenten georganiseerd muziekfestival, op 30 augustus 2014, doet de ogen van Koos schitteren. Het festijn speelde zich af voor de deur van De Steek. Daar vandaan kwamen de drankjes, hapjes en broodjes en daar was de barbecue. Koos’ favoriete muzikale gezelschap de Robert Smith Bluesband trad op. Twee enorme geluidstorens stonden buiten opgesteld. “De glazen vielen omlaag”. Gijs, ‘goede vriend’ in de buurt, trad op als geluidsman. “We zijn zeven keer gebeld door de meldkamer maar het was wel gezellig”.

Kunst in De Steek 
Kralingse kunstenaar Jan de Grauw bedacht en organiseerde het, ruim vijf jaar lang, en Arjen Baas, voorzitter Kunstroute Kralingen-Crooswijk ging er begin dit jaar mee door: ‘Kunst in De Steek’, 6-wekelijkse exposities. Het ziet ernaar uit dat Maarten Verpoort de laatste exposant zal zijn. Nog tot en met zaterdag 28 september exposeert hij onder de titel ‘Artist on canvas’ een reeks schilderijen die hij de afgelopen tijd gemaakt heeft. De Steek is dagelijks geopend vanaf 16.00 uur. De expositie werd zondag1 september geopend door Hugo Boudesteijn, fan en blues-maatje van Maarten. De muziek bij de opening kwam van jazz-en bluesformatie H.B.Stroll: Henri van den Bos (piano), Hans Bernhard (slagwerk), Slim Robin (bluesharp) en Hugo Boudesteijn (zang) . Zie Facebook.

Afscheidsfeest

Op zondag 29 september moet de zaak leeg zijn, zegt Koos. Hoe hij dat denkt klaar te spelen? Het afscheidsfeest is immers op zaterdag 28 september. Nog een keer lekker uit eten gaan? Dat kan nog tot en met vrijdag 27 september in De Steek!

‘ Eetcafé De Steek ‘, Lusthofstraat 2 (hoek Waterloostraat), Rotterdam-Kralingen, tel. 010-2130966. Geopend vanaf 16.00 uur.

Foto’s in hoge resolutie hier

Fotoreeks van opening expositie Maarten Verpoort, met optreden van H.B. Stroll


Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)

Lees hier de privacyverklaring Hiermee geeft u toestemming om wekelijks een nieuwsbrief te ontvangen.