De regeling Impuls Muziekonderwijs biedt basisscholen de kans om muziekles weer duurzaam in te bedden in het schoolplan. Afgelopen woensdag 14 oktober vond op basisschool De Bavokring in Rotterdam-Kralingen de landelijke kick-off plaats van de Impuls Muziekonderwijs, een nieuwe subsidieregeling van het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP).

De regeling is onderdeel van de plannen van minister Bussemaker voor goed muziekonderwijs voor kinderen van vier tot twaalf jaar. De lancering werd verzorgd door het Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam (KCR).

Op basisschool De Bavokring, waar de aftrap plaatsvond, zijn de mogelijkheden van de Impuls Muziekonderwijs al jaren goed zichtbaar. Deze school omarmt het project ‘Ieder Kind een Instrument’ (een samenwerking met SKVR) waarbij ieder kind op school de kans krijgt om een muziekinstrument te leren bespelen. Tijdens de officiële aftrap lieten de kinderen van groep 4 en 6 dan ook trots hun kunsten horen. Schooldirecteur Aziz el Amiri vertelde in een toespraak gepassioneerd over het belang van muziek in de ontwikkeling van een kind.

Met de Impuls Muziekonderwijs kunnen scholen hun muzieklessen verbeteren, onder andere door samenwerkingen aan te gaan met lokale partijen uit het muziekveld. Zo kunnen ze, net als De Bavokring, viool- en gitaarlessen van professionele docenten aanbieden, maar ook brassbands in de klas en les van een popmuzikant zijn mogelijk.

bavokring muziek

Scholen die de ambitie voor beter muziekonderwijs delen kunnen vanaf 2 november een subsidieaanvraag doen bij het Fonds voor Cultuurparticipatie. De bedoeling is dat scholen deze subsidie gebruiken om de kennis en deskundigheid van de mensen die voor de klas staan te vergroten, structureel muziekles te verzorgen onder schooltijd en verbindingen aan te gaan met muzikale partners in de omgeving van de school. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het aantal leerlingen, maar kan oplopen tot 20.000 euro voor drie jaar. Aanvragen kan ieder jaar, tot 1 april. Kijk voor meer informatie op: www.cultuurparticipatie.nl. (bron: KCR)

Meld u aan voor De Ster nieuwsbrief (U ontvangt een bevestigingsmail)