Onder de titel ‘Liebestod’ laat Eric Koevoets orgelwerken horen van Bach, Liszt, Franck en Wagner, die de luisteraar niet onberoerd kunnen laten. Het concert op dinsdagavond 22 mei a.s., tevens onderdeel van de jaarlijkse themaserie van Rotterdam Orgelstad, vormt de hartstochtelijke opening van een nieuwe enerverende muziekzomer vol klinkende namen in de Sint Lambertuskerk.

Eric Koevoets draagt dit recital op aan  Jet Dubbeldam, zijn orgeldocente aan het Rotterdams Conservatorium en voormalig stadsorganiste van Rotterdam, die onlangs is overleden. Het concert begint om 20:00 uur, de toegang is vrij met een collecte na afloop ter bestrijding van de kosten. Voorafgaand geeft Eric Koevoets om 19:15 uur zelf een mondelinge toelichting op het programma.

‘Liebestod’
De liefde, aanleiding voor blijdschap, verdriet en hoop, heeft grote componisten geïnspireerd tot het maken van prachtige muziek. Eric Koevoets, vaste organist van het poëtische Maarschalkerweerdorgel in de Sint Lambertuskerk, neemt de luisteraar mee op het grillige pad van de liefde. Hij opent met het bewogen ‘Praeludium et Fuga in b’ BWV 544 van Johann Sebastian Bach. Daarna volgtVariationen über ‘Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen’ dat de weerspiegeling van bitter verdriet, maar ook hoop laat zien van componist Franz Liszt. Deze creëerde dit dramatische werk nadat zijn dochter Blandine op 26-jarige leeftijd in het kraambed stierf. De Pastorale van César Franck laat de hoopvolle kant van de liefde ervaren. Het vormt de opmaat naar het ontroerende slot van dit programma, het beroemde Vorspiel und Liebestod uit ‘Tristan und Isolde’ van Richard Wagner. Muziek, die als het ware opstijgt naar de hemel, geheel passend in de mystieke sferen van de Sint Lambertuskerk.

Waar, wanneer?
Het concert op dinsdag 22 mei begint om 20:00 uur.  De toelichting in het tegenover de kerk gelegen parochiehuis start om 19:15 uur. De Sint Lambertuskerk, Oostzeedijk Beneden 1-3 te Rotterdam-Kralingen, is open vanaf 19:30 uur. De beste parkeermogelijkheid (vrij parkeren) is bij ‘Trompenburg – Tuinen & Arboretum’/ ‘Excelsior’ aan de Honingerdijk, 7 minuten lopen van de kerk verwijderd. Openbaar vervoer: tram 21 en 24 (halte Avenue Concordia) – metro (halte Voorschoterlaan). Zie ook venster-op-muziek-lambertus.com en rotterdamorgelstad.nl

(ingezonden mededeling Venster op Muziek in de Lambertus – https://venster-op-muziek-lambertus.com/blog/– Foto: Pim Vulto )

Programma 22 mei 2018 – Eric Koevoets, orgel
Praeludium et Fuga in b BWV 544
Johann Sebastian Bach 1685-1750

Variationen über ‘Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen’
Franz Liszt  1811-1886

Pastorale opus 19
César Franck 1822-1890

Vorspiel und Liebestod uit ‘Tristan und Isolde’
Richard Wagner 1813-1883

(transcriptie Erwin Horn/Eric Koevoets)