Altijd al willen weten wat het werk van molenaar inhoudt? U kunt het hem/haar zelf vragen tijdens de Nationale Molendagen op zaterdag 11 en zondag 12 mei 2013. Gedurende dit molenweekend zetten ruim 900 molens hun deuren open, speciaal voor u. In Zuid-Holland doen 167 molenaars mee! In Kralingen kunt u terecht aan de Kralingse Plas. Aan de Plaszoom staan immers de Ster en de Lelie.

De 41ste Nationale Molendag staat in het teken van de vrijwilliger en de molenaar in het bijzonder. Dankzij hen kunnen de molens blijven draaien en zijn deze open voor het publiek. De molenaars vertellen u graag meer over hun werk, de molen en wat dit oeroude werktuig voor de buurt betekent. Om deze dag extra bijzonder te maken, organiseren de Zuid-Hollandse molenaars vele extra activiteiten zoals bijvoorbeeld:

  • Voor de motorfanaten wordt een demonstratie gegeven van de Ruston & Hornsby dieselmotor bij molen Goidschalxoord te Heinenoord;
  • de molenmarkt bij molen De Regt in Nieuw-Lekkerland;
  • de speelmolens in het Speelmolenpark Schipluiden;
  • muziek bij de molens de Eendracht te Alphen a/d Rijn, De Vier Winden te Monster of bij De Vrijheid te Schiedam.

Wilt u weten welke Zuid-Hollandse molen bij u in de buurt open is? Bezoek dan onze website www.molens.nl/ molendagen en zoek in het programma op uw woonplaats of Zuid-Holland.

Over de Nationale Molendagen
De Nationale Molendagen worden georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen in samenwerking met Het Gilde van Vrijwillige Molenaars en maakt deel uit van de BankGiro- Loterij Molendagen. Dit jaar is extra feestelijk omdat vereniging De Hollandsche Molen haar 90ste verjaardag viert. Sinds 1923 zet deze landelijke organisatie zich in voor het beheer en behoud van winden watermolens in Nederland. Op de molens kunt u tijdens de Nationale Molendagen meer informatie vinden over het werk van dé molenvereniging van Nederland.

(ingezonden mededeling De Hollandsche Molen)

Foto: Wikipedia