Op 1 februari is de Boodschappendienst gestart, een samenwerking tussen ‘Even Buurten’ en de Vrijwilligerswinkel Kralingen- Crooswijk.

De Vrijwilligerswinkel Kralingen-Crooswijk levert betrouwbare (met V.O.G. – Verklaring Omtrent Gedrag) vrijwilligers die graag voor u een boodschapje willen doen. Voor ouderen, in Kralingen en Crooswijk, die bijvoorbeeld slecht ter been zijn of voor mensen die, om welke reden dan ook, hun huis niet of slecht uitkunnen. Alleen op uw verzoek helpt de vrijwilliger uitpakken en drinkt hij of zij gezellig een kopje koffie mee. U kunt wekelijks gebruik maken van deze gratis service!

‘Even Buurten’ (stedelijk project) bekijkt met de ouderen waar zij behoefte aan hebben om vervolgens samen met de buurt passende ondersteuning te bieden. Dus elkaar beter leren kennen en helpen door ‘even te buurten’.

Aanbiedingen
Algemeen medewerker van de Vrijwiligerswinkel Debby van der Bliek legt uit dat het natuurlijk niet de bedoeling is de vrijwilliger alle aanbiedingen in meerdere winkels te laten aflopen. Het hoeft niet alleen om levensmiddelen te gaan, de hondenbrokken horen er ook bij. Kortom, de gewone, dagelijkse benodigdheden. Dat kan ook een plantengieter in de HEMA zijn. Maar voor alleen een pakje sigarettten komt de vrijwilliger niet langs. Wat ook kan: iemand verblijft wegens ziekte niet thuis en er moet post worden opgehaald. De vrijwilliger lost het op.

Geld
De vrijwilliger krijgt geld mee, zo gepast mogelijk. Voor dat bedrag tekent de vrijwilliger een kwitantie die ook door de cliënt wordt getekend. Als de vrijwilliger 1 euro te kort komt, blijft het laatste boodschapje liggen. Debby: “We bellen nadien altijd met de cliënt hoe het gegaan is en de vrijwilliger meldt zich netjes af in de Vrijwilligerswinkel na gedane arbeid. We bespreken dan nog even hoe het verlopen is”. Overigens, de vrijwilliger komt altijd eerst naar de Vrijwilligerswinkel, nadat daar een telefoontje is binnengekomen voor een boodschapje, en gaat daarna pas richting cliënt.

Debby van der Bliek (links) en Diana Grootenboer

Debby van der Bliek (links) en Diana Grootenboer

U ziet, de Vrijwilligerswinkel zit er ‘kort op’, zodat alles vlekkeloos verloopt. Debby: “Het is ook mogelijk om sámen boodschapjes te doen”. Crooswijkse Diana Groo – tenboer is een vrijwilliger die al een poosje boodschapjes doet, 2 à 3 keer per week, voor een aantal cliënten. Ze vindt het fijn, zoals ze zegt, ‘om onder de mensen te zijn’. Daarnaast is ze ook nog ‘maatje’. Ze heeft regelmatig contact met buurtbewoners die daaraan behoefte hebben of het fijn vinden dat iemand bijvoorbeeld meegaat naar het ziekenhuis. Al met al komt Diana zó aan de 20 uur per week ‘Maatschappelijke Inspanning’ (M.I. – door mensen met een uitkering).

Hebt u hulp nodig bij het doen van een boodschapje of iets dergelijks? Belt u dan met de Vrijwilligerswinkel, 010-4414050!

Vrijwilligers gevraagd
Lijkt dit vrijwilligerswerk u wat? Meldt u dan aan! Dan kan op bovenstaand telefoonummer. Vragen naar Debby van der Bliek. Vrijwilligerswinkel Kralingen- Crooswijk, Ommoordsestraat 12, Rotterdam- Kralingen. Zie ook: www.vrijwilligerswinkel.nl