Naar aanleiding van de vorige columns (over Sara, Loods 24 en de Struikelstenen) kreeg ik veel brieven, mails en telefoontjes. Blijkbaar leeft dit onderwerp heel erg in Kralingen. Meneer Gelber, (voorzitter Comité Loods 24) vroeg mij waarom ik niets had vermeld over het gedenkteken voor al die vermoorde joodse kinderen, dat onlangs bij die bewuste muur van Loods 24 is onthuld. Dat komt nu aan de beurt:

In 2000 is een boek uitgegeven, Kaddisj, met alle namen van de meer dan 6500 joodse Rotterdammers die via Loods 24 door de Duitsers zijn gedeporteerd en vermoord. Er zaten 686 weerloze kinderen bij, tussen de 1 maand en 12 jaar, die ook niet terugkeerden. Juist deze kinderen werden vergeten, foto’s werden niet herkend en de herinnering aan hen leek uitgewist. Om deze kinderen nooit te vergeten werd het idee ontwikkeld een speciaal Joods Kindermonument op te richten, juist voor deze kleinsten. De namen werden uit het boek Kaddisj gefilterd en zo is de namenlijst ontstaan.

Op 10 april van dit jaar werd het monument aan de Stieltjesstraat onthuld. Het heeft al veel reacties teweeggebracht van familieleden, voormalige buren, en zelfs zijn er mensen opgedoken die amper wisten wie ze waren en wie hun familie is geweest. Het monument is een ode aan deze kinderen en een bijzondere bijdrage aan en verrijking van de geschiedenis van Rotterdam. De kinderen zijn aan de vergetelheid ontrukt. Nooit mag men hen vergeten.

Loods 24 - Jacques Beket

Jacques Beket