Op maandag 4 februari presenteerde Aafje het nieuwe KOKO-Dilemmaspel in de zorg in de Aafje-locatie Zorgcentrum Hoppesteyn aan de Boezemsingel. Het spel is ontwikkeld door medewerkers van Aafje en het VUmc voor mensen die werkzaam zijn in de Ouderenzorg en Gezondheidszorg. Het Dilemmaspel stimuleert medewerkers om op een laagdrempelige en verantwoorde manier met elkaar van gedachten te wisselen over morele dilemma’s.

Een moreel dilemma hebben, betekent dat er twijfel of verschil van mening is over wat goed is om te doen. Kleine en grote morele dilemma’s spelen een belangrijke rol in het leven van de medewerkers in de Gezondheidszorg en Ouderenzorg. Maar vaak is spreken over die dilemma’s lastig of moeilijk. Onderzoek laat zien dat het bespreken ervan de kwaliteit van zorg en samenwerken verbetert en helderder maakt. Velen denken dat het zwaar, moeilijk of saai is of dat je ervoor gestudeerd moet hebben. Daarom biedt dit Dilemmaspel uitkomst: spelenderwijs leren de deelnemers constructief en onderzoekend omgaan met elkaars morele dilemma’s. Voorbeeld: Een dominante echtgenoot raakt verliefd op een andere, licht dementerende vrouw. Je treft hen per ongeluk aan op de slaapkamer van de vrouw. Wat vind ervan en wat doe je?

KOKO staat voor Kiezende Ouderen in een Kansrijke Omgeving. Onder die naam bracht Aafje in 2007 een hooggewaardeerd spel uit om de communicatie tussen ouderen en met zorgverleners te verbeteren.

Kijk ook op: www.aafje.nl

(persbericht Aafje) 

FOTO: Na afloop van de presentatie van het nieuwe KOKODilemmaspel klonken met elkaar, links, Ronald Hugers, manager Zorg en Diensten van Aafje in Kralingen- Crooswijk en Constant van Schelven, voorzitter van de Raad van Bestuur van Aafje. Tussen hen in Ruud van Doorn, cliënten- vertegenwoordiger.