Op maandag 28 januari 2013 werd officieel het ‘Ramenproject’ gepresenteerd in de Bavokring (katholiek basisonderwijs) in Kralingen (www.bavokring.nl). Lieven Poutsma en Arianne de Wild, studenten aan de Koninklijke Academie Beeldende Kunsten in Den Haag, ‘tekenden’ voor het idee en het ontwerp. Lieven Poutsma en Arianne de Wild zijn twee stagiairs van Observatorium. Observatorium is een kunstenaarsgroep die in de stad van een plaats een plek willen maken, ook wel placemaking genoemd.

De opdracht vanuit de Bavokring luidde: De klassen aan het schoolplein worden dagelijks afgeleid door de kinderen op het schoolplein. Hierdoor zijn dagelijks de gordijnen gesloten en krijgen de kinderen geen daglicht tijdens hun lesuren. Daarom rees de vraag of er iets verzonnen kon worden om een blindering te maken in de ramen waardoor wel daglicht binnen zou komen maar de kinderen niet afgeleid zouden worden van buitenaf.

Arianne en Lieven kregen bij deze opdracht de vrije hand van Observatorium. Ze begonnen met een workshop voor de kinderen. De vraag hierbij was: wat wil je het liefste zien als je naar buiten kijkt? En ook: hoe zit het als je daar de hele dag naar moet kijken? De kinderen gingen tekenen, schilderen en gebruikten hun fantasie. Er ontstonden de meest fantasierijke taferelen. De stagiairs waren zo geboeid door deze tekeningen en schilderingen, dat ze het meteen met elkaar eens waren: Hier moeten we wat mee doen!

Toen kwam het idee om met al deze fantasierijke tekeningen en schilderingen van de kinderen een landschap te maken. Die werden abstracter gemaakt en in een landschap gezet waardoor een divers en fantasierijk spel ontstond.

Lieven en Arianne zijn vervolgens het geschikste materiaal gaan zoeken. Dat werd de kunststof Forex. Ze hebben alles machinaal laten uitfrezen waardoor een raamwerk ontstond dat het landschap laat zien maar ook genoeg daglicht doorlaat. Daarnaast hebben ze op de onderste delen van de vensters de tegenvormen van de raamwerken in plakplastic aangebracht, waardoor aan de buitenkant een semi-transparante suggestie van een landschap ontstaat.

De stagiairs Arianne en Lieven zijn heel tevreden met het eindresultaat. Belangrijkste is dat de kinderen ook binding hebben gekregen met het gemaakte werk en daarop trots kunnen zijn.

(bewerkte tekst Lieven Poutsma)