Excelsior heeft zich een meer dan prima uitgangspositie verschaft in de eerste finalewedstrijd van de play-offs tegen RKC Waalwijk. De formatie van trainer Marinus Dijkhuizen was donderdag op eigen veld met 2-0 te sterk voor de Brabantse eredivisionist. Komende zondag is de return in Waalwijk.

Al na twee minuten nam de thuisploeg de leiding. Na een aantal combinaties belandde bal na terugleggen van Lars Veldwijk bij Khalid Karami, die met zijn chocoladebeen de verre hoek wist te vinden: 1-0. Na de openingstreffer waren de opwindende momenten schaars op Woudestein. Excelsior kwam geen moment in de problemen tegen het onthutsend zwak spelende RKC van trainer Erwin Koeman.

Na een half uur waren de Kralingers dicht bij de tweede goal, maar voormalig Excelsior-doelman Arjan van Dijk was net op tijd om Veldwijk van scoren af te houden. Dat lukte de sluitpost vijf minuten voor het einde van de eerste helft niet. Nadat Kevin Vermeulen werd vastgehouden en scheidsrechter Bas Nijhuis de bal op de stip legde, was het Jupiler League-topscorer Veldwijk die niet faalde vanaf elf meter: 2-0.

In de tweede helft leek RKC Waalwijk wat opportunistischer te gaan spelen, maar gevaarlijk konden de bezoekers niet worden. De grootste kansen waren dan ook voor Excelsior. Sander Fischer was vlak na rust dicht bij de derde Kralingse goal, maar Rémy Amieux haalde de bal van de lijn. Daarna waren ook Jeff Stans en invaller Lars Hutten gevaarlijk. Een indirecte vrije trap leek nog gevaar op te leveren in het voordeel van RKC, maar gescoord werd er niet meer.

Excelsior kwam in het seizoen 2011/2012 voor het laatst uit op het hoogste niveau van Nederland. Destijds degradeerden de Rotterdammers onder het bewind van John Lammers rechtstreeks.

Scoreverloop
1-0 3′ Karami
2-0 40′ Veldwijk (p)

Opstelling Excelsior
Deckers; Karami, Fischer, Van Diermen, Woudenberg; Stans, Kruys, Auassar; Vermeulen (70′ Hutten), Veldwijk en Botaka.

Via: RTV Rijnmond

rijnmond_offline