• Rechter vindt voorarrest voldoende

De politie heeft excessief geweld toegepast op een 23-jarige Kralinger. Dat beweert ten minste zijn raadsvrouw.

Bij de Westersingel in Rotterdam werd in 2011 een kennis van de man uit de Vlinderbuurt door een agent neergeschopt om hem aan te kunnen houden. De Kralinger rende er zwaaiend met zijn armen en scheldend op af en riep: ,,Laat hem los. Wat doen jullie nou?’’ De agenten voelden zich daardoor belemmerd in hun taakuitoefening en één diender sprong op en gaf de man een knietje in zijn buik. Vervolgens is de klager in de politiewagen gezet, waarbij hij met zijn hoofd door een ruit ging.

De Kralinger moest zich onlangs bij de politierechter verantwoorden voor de belemmering van de politie, waarbij één agent schrammen zou hebben opgelopen door de confrontatie met de verdachte. ,,Ik zag ze inschoppen op mijn vriend en ben toen zelf ook aangevallen. Toen ik geboeid in de politieauto zat, kreeg ik het benauwd, omdat ik astma heb en tikte op het raam. Een agent gooide me om, waarbij ik door de ruit vloog,’’ vertelt de Kralinger, die tien dagen in voorarrest zat.

Veegtrap
De aanklager eiste voor de belemmering een voorwaardelijke celstraf van een maand en een schadebetaling aan de agent van 200 euro. ,,Het politiegeweld was binnen de perken, maar wel heel fors. U had daar weg moeten blijven De agenten schopten niet op uw kennis in, blijkt uit camerabeelden, maar gaven hem een veegtrap omdat hij zich verzette. U had daar weg moeten blijven. Toch zal ik u geen straf opleggen, omdat u uw lesje wel heeft geleerd. En u hoeft ook geen schadevergoeding te betalen aan de agent, want er is geen verband met zijn verwondingen en uw strafbare belemmering,’’ aldus de rechter. Justitie overweegt nog of hoger beroep tegen het vonnis wordt ingesteld.

(van onze rechtbankverslaggever)