Minister Melanie Schultz van Haegen opende in 2011 het Het Nieuwe Rijden – Elektrisch Vervoer Centrum in Rotterdam. Reden om het tweejarig bestaan te vieren en vooruit te kijken met alle betrokken partijen. Jan Dirk Stouten, journalist en sport presentator van RTV Rijnmond, vuurde kritische vragen af op bestuurders en ondernemers die inmiddels bewust gekozen hebben voor een elektrische auto.

31 augustus jl. bestond het Elektrisch Vervoer Centrum twee jaar. Meer dan 10.000 mensen bezochten sinds de opening het onafhankelijke centrum. Een kleine 6000 proefritten zijn inmiddels gemaakt. Diverse samenwerkende importeurs en dealers hebben hiervoor elektrische voertuigen beschikbaar gesteld. Meer dan duizend grote werkgevers uit de regio Rotterdam kregen voorlichting over de voordelen van elektrisch rijden. Het Nieuwe Rijden – Elektrische Vervoer Centrum is een initiatief van de twee Rotterdamse ondernemers Alfred Möller en Marcel Broersma. Als aanjager en promotor van elektrisch rijden hebben zij hiermee een belangrijke bijdrage geleverd bij het op de kaart zetten van schoon en duurzaam vervoer.

De switch
Zeven Rotterdammers namen een Tesla Model S in ontvangst. Onder de kopers zaten klinkende namen zoals Freek en Rob Van der Valk van Hotel van der Valk Ridderkerk, Floris Vervat van Jeeves, Victor Visser van Trends ICT Groep en John Knieriem van Intermax. Stuk voor stuk Rotterdamse ondernemers die bewust gekozen hebben voor een volledige elektrische auto. De meest opmerkelijke Tesla koper in het gezelschap was Wilco van Rooijen die met zijn auto op expeditie gaat naar Antarctica.

Nieuwe merken en modellen
Komend jaar zal de vloot van het centrum verder worden uitgebreid met o.a. de BMW i3. Inmiddels is er op het centrum een representatieve dwarsdoorsnede beschikbaar van de merken en modellen die in Nederland zijn of komen.

Links Marcel Broersma en Maaike Preuninger, respectievelijk mede-aandeelhouder en algemeen manager

Links Marcel Broersma en Maaike Preuninger, respectievelijk mede-aandeelhouder en algemeen manager van het Elektrisch Vervoer Centrum. Helemaal rechts Jan Dirk Stouten, sportverslaggever van TV Rijnmond. (foto: Frank van de Burg)

Toekomst
Elektrisch rijden is in opkomst. In 2020 wil de rijksoverheid 200.000 elektrische auto’s op de Nederlandse weg zien. Nu zijn dat er 10.000. Er moet dus nog veel gebeuren. Nu de markt in beweging komt zal het centrum zich naast voorlichting, gaan richten op het promoten en ontzorgen bij de overstap. Om deze overstap te stimuleren is recent in samenwerking met de gemeente Rotterdam en Athlon Car Lease, de EV Makelaar gestart. “De producten zijn goed, de prijzen concurrerend en de kennis is aanwezig om het gehele traject van A t/m Z te kunnen begeleiden. Er is geen andere plaats in Nederland waar kennis op het gebied van elektrisch vervoer, overstapadvies, randzaken zoals laadpalen en meerdere automerken op 1 locatie zijn samengebracht. En dat op een prominente locatie naast het nieuwe Centraal Station in Rotterdam.” Kijk voor meer informatie op www.ev-centrum.nl.

(ingezonden mededeling Elektrisch Vervoer Centrum)